Látványos volt az Endeavour utolsó útja

Endeavour szállítás, ismert épületek, San Francisco, golden gate
Vágólapra másolva!
A Golden Gate híd, Disneyland és a Hollywood felirat felett is átrepülve tisztelegett a NASA az Endeavour űrsiklónak, amelyet októbertől egy Los Angeles-i múzeumban lehet megtekinteni.
Vágólapra másolva!

2011 júniusában elsején tért vissza utolsó világűrbeli útjáról a NASA Endeavour űrrepülőgépe, amely 25 küldetés során 148 embert szállított az űrbe, és majdnem 300 napot töltött a Föld körüli pályán. A nyugdíjazott űrsiklót szeptember 21-én egy Boeing 747-es hátán szállították át a kaliforniai Edwards Légitámaszpontról Sacramento és San Fransisco érintésével Los Angelesbe, ahol októberben a Kaliforniai Tudományos Központban állítják ki a gépet.

Forrás: AFP/Ezra Shaw
Golden Gate híd, San Francisco

Forrás: [origo]
Santa Monica-i óriáskerék

Az Endeavour 4,5 órás útja során elhaladt a NASA Ames Kutatóközpontja, a Vandenberg Légitámaszpont, a Los Angeles-i Disneyland, a Getty Központ, a Universal Studios és Malibu Beach felett is, végül pedig a Los Angeles-i Nemzetközi Repülőtéren landolt

Forrás: AFP/Joe Klamar
Los Angeles belvárosa

Forrás: AFP/Getty Images/Sandy Huffaker
Griffith Park Obszervatórium, Los Angeles

A reptérről az űrrepülőgépet október közepén, egy parádé kíséretében fogják átszállítani végső kiállítási helyére. A város 400 fa kivágását és több száz közlekedési tábla, jelzőlámpa és közvilágítás átmeneti áthelyezését rendelte el, hogy az Endeavour elférjen a Los Angeles-i utcákon. A kivágott fák helyébe 1000 újat terveznek ültetni az átszállítás után.

Forrás: AFP/Karl Walter
Hollywood, Los Angeles

A másik két nyugalmazott űrsikló közül az Atlantist a floridai Kennedy Űrközpontban, míg a Discovery-t a washingtoni Smithsonian Múzeumban állították ki.

Forrás: AFP/Matt Hedges
Leszálláshoz készülődve

Az Endeavourt október 30-tól láthatják majd az érdeklődők.