Elkészült a világűr legmélyebb felvétele

XDF, Hubble, Univerzum
Vágólapra másolva!
Az idő és a tér korábban nem látott mélységeibe enged betekintést a Hubble űrtávcső legújabb képe.
Vágólapra másolva!

Minden eddiginél távolabbi galaxisok láthatók a Hubble űrtávcső felvételeiből összeállított, a nagyközönségnek most bemutatott képen, az XDF-en. A kép neve (eXtreme Deep Field) arra utal, hogy az idő és a tér korábban nem látott mélységeibe enged betekintést, 13,2 milliárd évvel repítve vissza bennünket az időben. A képen található legfiatalabb galaxis már az Univerzum születése után 450 millió évvel létezett.

A képet több mint kétezer felvételből állították össze, amelyek együtt 2 millió másodperc expozíciós idővel készültek. A felvételen látható terület jóval kisebb, mint a telihold látható átmérője.

Forrás: NASA/STSCI
A kép nagyobb méretű változata itt látható

Már a Hubble űrtávcső korábbi hasonló képén, a 2003-2004-es Hubble Ultra Deep Field-en is több ezer addig nem látott galaxis tűnt fel, azonban az új és színes XDF sokkal távolabbi és halványabb galaxisokat is feltár, a Hubble infravörös kamerája hosszú expozíciójának köszönhetően. A képen körülbelül 5500 galaxis van, amelyek közül a leghalványabbak tízmilliárdszor kisebb fényerejűek, mint amit az emberi szem érzékelni képes.

A felvétel időbeli kiterjedésének köszönhetően egyetlen pillanatba sűrítve érzékelhetjük az Univerzum elmúlt 13,2 milliárd évét. A Hubble hasonló felvételeinek köszönhetően csillagászok bizonyíthatták, hogy az Univerzum változott, fejlődött az idő előrehaladtával (a Hubble előtt csak az Univerzum korának felét érzékelték a csillagászok, azaz körülbelül 7 milliárd fényév távolságra végezhettek észleléseket).

Ezek a képződmények feltehetőleg a galaxisok közötti drámai ütközések maradványai, melyek elhalni készülnek.

Az XDF-en galaxiskezdemények, fiatal, szabálytalan galaxisok sokasága látható, amelyek egymással kölcsönhatásba lépnek, ütköznek és összeolvadnak, életet adva a legelső, gigászi kék csillagoknak. A korai Univerzumban sokkal gyakoribbak voltak ezek az események, amelyek révén fejlődésnek indultak napjaink nagy, fejlett spirál- és elliptikus galaxisai.

A képhez felhasznált felvételek zöme a közeli infravörös tartományban készült, erre specializálódott a Hubble egyik kamerája. A nagyon távoli objektumok fénye a vörösletolódás miatt annyira "megnyúlt", hogy már nem az optkai tartományba esik.

A Hubble űrtávcső utódja, a várhatóan csak 2018-ban startoló James Webb Teleszkópot hasonló képek elkészítésére tervezték.
Ezeken majd még mélyebbre tekinthetünk vissza térben és időben, egészen a legelső csillagok és galaxisok születéséig, melyek fényükkel véget vetettek az Univerzum sötét korának.