Az első hazai felvétel a közeledő üstökösről

Vágólapra másolva!
A Hírek.csillagászat.hu pénteken újabb információkat közölt a jövő novemberben érkező fényes üstökösről.
Vágólapra másolva!

Mint arról csütörtökön beszámoltunk, a teliholdéhoz hasonló fényességű lesz 2013 novemberének végén egy most felfedezett üstökös, a C/2012 S1 (ISON).

A Hírek.csillagászat.hu pénteken újabb információkat közölt az égitestről. Ezek szerint a folyamatosan fényesedő üstökös jövő november elejétől (tehát 2013-ban) lesz szabad szemmel is látható a hajnali égen. Eleinte még csak fényszennyezéstől mentes, hegyvidéki égről látszik szabad szemmel, de gyorsan fog fényesedni. Egy héttel a november 28-i napközelség előtt már mindenkinek érdemes lesz az ég alatt töltenie a derült hajnalokat, az üstökös feje ekkor már a legfényesebb csillagok fényével fog vetekedni, csóvája pedig több csillagképen is átívelhet. A napközelség idején majd nagyon kell vigyázni, hogy az üstökös nappali megfigyelésénél a Napot kitakarjuk, kizárjuk a látómezőnkből. Az igazi látványosságot az immáron távolodó üstököstől várjuk decemberben, hiszen a kométa a hónap végéig még közeledik bolygónkhoz (legkisebb távolsága mintegy 65 millió km lesz), csóvájára pedig pontosan oldalról fogunk rálátni, amely az intenzív anyagkibocsátásnak köszönhetően akár a fél égbolton is átívelhet.

Szeptember 26-án egyébként elkészült az első hazai felvétel az égitestről, amely a Hírek.csillagászat.hu cikkében látható, további információk mellett.