Különös fehér szemcséket találtak a Marson

Curiosity
Vágólapra másolva!
Az utóbbi napok kényszerpihenőjét lezárva a küldetés legújabb eredménye, hogy a robotkar sikeresen behelyezte a törmelékmarkoló lapáttal gyűjtött felszíni minta egy részét a hatkerekű jármű egyik anyagvizsgálati laboratóriumába.
Vágólapra másolva!

Miután a rover közelében észrevett, kiesett csavarnak tűnő objektumról megnyugtatóan kiderült, hogy csak egy szigetelőanyag-darab, a Curiosity az eredeti tervek szerint folytatja munkáját a Gale-kráterben. Így a lapáttal gyűjtött második mintát is kiszórta a felszínre, majd a küldetés 69. marsi napján (október 15-én) került sor a harmadik lapátolásra.

Forrás: NASA
Forrás: NASA

A törmelékmarkoló lapáttal végzett három mintavétel kb. 5 centiméter szélességű nyoma egy kis méretű dűne oldalán, a Rocknest elnevezésű vizsgálati területen

A következő nap során ennek a törmelékanyagnak egy részét kiszórta a rover fedélzetén kialakított megfigyelőtálcára, ahol az árboc tetején működő színes főkamerával jó minőségű felvételt lehet készíteni róla.

Forrás: NASA
Forrás: NASA

Végül pedig október 17-én felnyitották a Curiosity egyik legfontosabb tudományos berendezésének, a Kémia/Ásványtan anyagvizsgálati laboratóriumnak (CheMin) a minta-behelyező nyílását, majd a robotkar sikeresen beleszórta a harmadik lapátolásból származó, összerázott és átszitált törmelék néhány grammnyi részét. Így a küldetés irányítói a következő napokban végre ezt a rendkívül kifinomult műszert is elkezdhetik használni, s ezáltal minden korábbinál pontosabban meghatározhatják a felszíni anyagminta ásványi összetételét.

Mindezek mellett a lapátolás egy kissé váratlan eredményt is hozott: a dűne vöröses árnyalatú törmelékanyagában néhány világosabb szemcse látható, amelyeket a szakemberek először a lehullott szigetelőanyag-darabhoz hasonló eredetűnek gondoltak, de most már egyértelműen természetes felszíni képződményeknek tartanak, s további részletes vizsgálatukat tervezik.

Forrás: NASA
Forrás: NASA

A 4 centiméter szélességű felvétel közepén a robotkarral végzett második lapátolás során felszínre bukkant, világos árnyalatú törmelékszemcsék egyike látható