Most hullik darabokra egy üstökös

Vágólapra másolva!
Kozmikus dráma játszódik le a csillagászok szeme láttára, akik megfigyelhetik, miként töredezik szét egy üstökös.
Vágólapra másolva!

A 168p Hergenrother katalógusjelű üstököst Carl Hergenrother amerikai asztronómus fedezte fel 1998 novemberében. A kozmikus vándor 6,9 évente tér vissza a Nap közelébe - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.

A meglehetősen halovány üstökös jelenleg az Androméda és a Gyík (Lacerta) csillagképek között figyelhető meg. A legújabb felvételeken a magja mellett legalább három jól elkülöníthető töredéket észleltek a csillagászok.

Forrás: NASA
Az üstökös fényes magja alatt három halványabb folt látható, ezek a leszakadt darabok (kettő közvetlenül a mag alatt, a harmadik, éppen sejthető kissé lejjebb)

"A 168p Hergenrother üstökös darabokra esik szét. A hawaii Mauna Kea-csúcson működő 8 méteres Gemini teleszkóppal végzett megfigyelések során azt észleltük, hogy a magja legalább négy darabra töredezett. Ezáltal megnövekedett a por mennyisége a kómában, a magot körülvevő anyagfelhőben" - mondta Rachel Stevenson, a NASA Sugárhajtás Laboratóriumának (Jet Propulsion Laboratory) kutatója.

Mivel a kisebb darabok jóval halványabbak a magnál, a kutatók szerint az üstökös felszínéról szakadhattak le. Az egyik töredék azóta saját csóvát "növesztett", amely párhuzamosan fut az üstökös csóvájával. A NASA szakértői szerint sem az üstökös, sem a töredékei nem jelentenek veszélyt a Földre.