Nagy felfedezés történhetett a Marson

Vágólapra másolva!
Számos híroldal mellett a legnagyobb űrportál, a Space.com is arról ír, hogy a Curiosity valami nagyon érdekes dolgot találhatott a Marson. A találgatások a Mars-járó mintavevő- és -elemző berendezéseivel kapcsolatban jelentek meg.
Vágólapra másolva!

A hatkerekű jármű egyik legfontosabb berendezése a Sample Analysis at Mars (röviden SAM) elnevezésű műszeregyüttes, amely elsősorban a széntartalmú (szerves) molekulák kimutatására alkalmas a robotkar által gyűjtött kőzet- és törmelékmintákban. Emellett vizsgálja a (földi, általunk ismert) biokémiai folyamatokban részt vevő további vegyületek jelenlétét, illetve bizonyos elemek, például légköri gázok izotóp-arányát is.

Mindezek lehetővé teszik a bolygó jelenlegi lakhatósági viszonyainak nagyon pontos feltárását, továbbá - a legoptimistább forgatókönyv szerint akár - a múltban esetleg létezett marsi életformák szerves anyagú maradványainak felfedezését is.

A találgatások azután kaptak szárnyra, hogy John Grotzinger, a Curiosity küldetésének egyik vezetője a National Public Radio (NPR) nevű amerikai, közszolgálati jellegű rádiónak elmondta: olyan dolgot találtak a minták elemzése során, amely valóban falrengető eredmény lehet, és bekerülhet a történelemkönyvekbe. Az eredmények bejelentésére azonban még várni kell néhány hetet. Grotzinger a Space.com-nak elmondta, hogy az eredményeket az Amerikai Geofizikai Szövetség konferenciáján jelentik be, amelyre december 3-7. között kerül sor.

A Marssal kapcsolatos egyik legnagyobb kérdés, hogy vannak-e szerves molekulák a felszíni törmeléktakaróban. Az 1970-es években a Viking-űrszondák nem találtak ilyeneket, de lehetséges, hogy csak nem voltak képesek kimutatni őket.

Forrás: NASA

Ajánlat: Érthetetlen kép készült a Mars-járóról