Már a marsi életről beszél egy kutató

Vágólapra másolva!
A NASA 1970-es években zajlott Viking-programjának kutatója szerint szerves anyagot találhatott a Marson a Curiosity. A biztos eredményeket majd csak december elején jelenti be a NASA.
Vágólapra másolva!

Titokzatos bejelentés tartja lázban a Mars rajongóit: a Curiosity küldetésének egyik vezető kutatója, John Grotzinger múlt héten egy rádióadásban azt mondta, olyan dolgot találtak a minták elemzése során, amely valóban falrengető eredmény lehet, és bekerülhet a történelemkönyvekbe. A találgatások többsége szerint szerves anyagot találhatott a Mars-járó.

Gilbert Levin, a NASA korábbi munkatársa a New Scientistnek azt nyilatkozta, hogy az eredmények igazolhatják az ő állításait, miszerint a NASA már korábban, a Viking-program keretében is szerzett bizonyítékokat a marsi életről. A Viking-űrszondák célja az volt, hogy szerves anyagot mutassanak ki a Mars törmeléktakarójában, de hivatalosan egyik kísérlet sem járt sikerrel.

Levin azóta is vitatja az eredményeket. Az általa irányított Labeled Release kísérlet során radioaktív szénizotópokkal jelölt tápoldatot jutattak a marsi törmelékbe, s ezt követően a felette lévő levegőből mikrobiális aktivitásra utaló, radioaktív szenet tartalmazó szén-dioxidot mutattak ki. Egy héttel később ugyanakkor már nem tudták megismételni az eredményeket, ezért sikertelenként könyvelték el a kísérletet.

A kutató a a New Scientistnek elmondta, hogy tisztában van azzal, hogy bármit is fedezett fel a Curiosity, nem fogja megváltoztatni a Viking-űrszondák sikertelenségéről alkotott általános véleményt.

A NASA közlése szerint a legfrissebb marsi eredményekről az Amerikai Geofizikai Szövetség december 3-án kezdődő konferenciáján számolnak majd be.