Új kép a Naprendszer legfurcsább alakzatáról

Vágólapra másolva!
A hatalmas, ismeretlen eredetű hatszöget most igen részletesen fotózta a Cassini űrszonda a Szaturnuszon. Ehhez hasonló formát sehol másutt nem ismernek a Naprendszerben.
Vágólapra másolva!

A Szaturnusz északi pólusa körül egy 25 ezer kilométer széles, közel szabályos hatszög alakú légköri képződmény helyezkedik el, amelyet még az 1980-as években fedeztek fel. A bolygó körül keringő Cassini űrszonda egyre jobb felvételeket készít róla (2009 előtt téli sötétség volt ezen a területen). Az alábbi az eddigi legrészletesebb, amely a nap csillagászati képe lett a NASA-nál szerdán:

Forrás: NASA
A NASA új képet közölt a Szaturnusz északi pólusa körüli hatszögről, amelyben négy Föld is elférne. A háttérben a gyűrűrendszer, rajta a bolygó árnyékával. A kép nagyobb változata itt látható

A felfedezése óta stabilan létező hatszög kialakulására egyelőre nincs pontos magyarázat. Ehhez hasonló alakzatot a Naprendszer más égitestein nem ismernek. A Földön időnként megjelennek hatszögletes felhők, de a Szaturnusz hatszöge szinte teljesen szabályos, és együtt forog a bolygóval.

A korábbi képeken is megfigyelhető, hogy a hatszög peremén nagy sebességű futóáramlás (jet stream) halad, amely a hatszög csúcsainál enyhe hullámzásba, fodrozódásba kezd. Észrevehető továbbá, hogy a hatszög területén belül sötétebb a légkör.

Az eddigi megfigyelések alapján a hatszög egy hatalmas hullámalakzat lehet, amely a légköri áramlások összjátékaként jön létre, és az atmoszféra mélyebb rétegeibe is lenyúlik - igaz, pontos kiterjedése egyelőre nem ismert.