Az oroszok állnak nyerésre az űrjárművek versenyében

Lunokhod-2
Vágólapra másolva!
A legújabb számítási adatok szerint még mindig az 1970-es években aktív szovjet holdjáró, a Lunohod-2 tartja az idegen égitesten megtett út távolsági rekordját.
Vágólapra másolva!

Jelenleg két űrjármű, a volt Szovjetunió által 1973-ban a Holdra küldött Lunohod-2 és az Egyesült Államok által 2004-ben a Marsra juttatott Opportunity (MER-B) van versenyben az idegen égitesten megtett út távolsági rekordjáért. Egy ideig úgy tűnt, hogy az amerikai marsjáró átveszi az első helyet ellenfelétől, de az új mérési adatok szerint erre még évekig várnia kell, írja a Nature hírrovata.

Május közepén jelent meg egy NASA sajtóközlemény az Opportunity élettartamáról, és ebben megemlítik, hogy az űrjármű valószínűleg hamarosan megdönti a Lunohod-2 által megtett 37 kilométeres távot. Azóta azonban kénytelenek voltak visszavonni ezt az optimista jóslatot - noha az Opportunity távolságmérője június 15-én elérte a 36,75 kilométeres állást -, ugyanis kiderült, hogy a szovjet holdjáró jóval nagyobb - több mint 42 kilométeres - távot tett meg, mint az eddigi hivatalos adatok alapján gondolták.

A Lunohod-2 életnagyságú modellje Forrás: AFP/Vladimir Bogatyrev

A Lunohod-2 1973. január 15-én landolt a Holdon a szovjet Luna program részeként. Öt holdnapon (körülbelül négy hónap) át működött, míg május 8-án megszakadt vele a kapcsolat. Bár jelentős tudományos eredményeket produkált (700 talajvizsgálatot végzett, 86 panorámaképet és 80 ezer állóképet rögzített a Hold felszínén), az űrjármű földi irányítója, Alekszander Baszilevszkij kicsit csalódott volt a gyors ütemű haladás miatt. A bolygógeológus sokszor kérte feletteseit, hogy állítsák meg valamilyen érdekesnek tűnő helyen a járművet, gyakran kapott elutasító választ. „Ez egy Lunohod, nem Lunostop!” - mondogatták Baszilevszkijnek, mert a fő cél az volt, hogy a lehető legnagyobb területet fedezze fel, mielőtt leáll.

A NASA marsjáróját sem tervezték ilyen hosszú időre. Az Opportunity 2004. január 25-én érte el a Mars felszínét. A kutatók kilenchónapos működési időben gondolkodtak, mert azt hitték, hogy a jármű napelemtábláit ennyi idő alatt belepi a marsi por, és a jármű leáll. Nem számoltak azonban a marsi légáramlásokkal, amelyek a jelek szerint folytonosan lesöprik a szennyeződést a táblákról, így az Opportunity a mai napig mozgásképes, és adatokat továbbít a Marsról. Távolsági rekordot azonban úgy látszik, egyelőre nem dönt.

Az Opportunity marsjáró Forrás: Wikipedia

Egy műhold adatai alapján ugyanis kiderült, hogy a Lunohod-2 jóval távolabbra jutott el annak idején, mint gondolták. A holdjáró 40 éves nyomairól készített műholdfelvételeket elemezve Irina Karacsevcseva bolygótérképész és munkatársai kiszámították, hogy a Lunohod-2 42,1-42,2 kilométeres távot tett meg a Hold felszínén.

Karacsevcseva elmondta, hogy nem lepődött meg különösebben, hogy ekkora eltérés van a hivatalos küldetésjegyzékben feljegyzett és a most számított távolság között. A Lunohod-2 távolságmérője ugyanis meglehetősen pontatlan szerkezet volt. A holdjáró egy keskeny kilencedik kereket húzott maga után, és ennek fordulatszámából állapították meg a megtett távolságot. Azt pedig már korábban is gondolták, hogy a szerkezet akár 10-15 százalékos hibahatárral is működhetett.