Októberben lezuhan a műholdak Ferrarija

Vágólapra másolva!
Néhány hét múlva elfogy az üzemanyaga a Föld körül keringő GOCE műholdnak. A szokatlanul áramvonalas alakja miatt a műholdak Ferrarijának is nevezett űreszközből néhány nagyobb darab a felszínre is lezuhanhat.
Vágólapra másolva!

A GOCE (Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer) műhold 2009. március 17-én startolt. A közel egy tonna tömegű űreszköz az Európai Űrügynökség (ESA) "Living Planet Programme" sorozatának első tagja, amely minden eddiginél pontosabban térképezte fel a Föld gravitációs terét és a földkéreg-földköpeny határfelületet.

Ilyen pontos mérésekre viszonylag kis keringési magasságban nyílik ideális lehetőség: a GOCE körülbelül 230 kilométeren kering. Itt azonban a felsőlégkör fékező hatása még számottevő, ennek csökkentésére építették áramvonalas alakúra a műholdat. Így viszonylag csekély a légellenállása, mégis folyamatosan fékeződik. Eddig egy ionhajtómű rendszeresen módosította a GOCE útvonalát, és megakadályozta, hogy túlságosan alacsonyra ereszkedjen.

Az alakja miatt a "műholdak Ferrarijának" is nevezett GOCE (illusztráció) Forrás: ESA /AOES Medialab

A NASA közlése szerint azonban október közepe felé elfogy az ionhajtómű üzemanyaga, így a GOCE menthetetlenül ereszkedik, és egyre jobban fékeződik. Hogy pontosan mikor és hol fog lezuhanni, az egyelőre nem ismert, de az esemény 2-3 héttel az üzemanyag elfogyása után várható.

Az ESA szerint "igen csekély" annak az esélye, hogy a lezuhanó űreszköz emberéletben vagy anyagi javakban kárt tenne. Az egyelőre nem túl konkrét indoklás szerint azért, mert "a felszín kétharmadát óceánok borítják, és sok a nagyon ritkán lakott szárazföldi terület is". Az érintett területet akkor tudják majd szűkíteni, ha már ismerik a lezuhanás idejét.

Az ESA szerint a GOCE nagy része megsemmisül a légkörben, de néhány nagyobb darab elérheti a felszínt. Az ESA szerint körülbelül 40 tonnányi űrszemét hullik a Földre évente, de annak az esélye, hogy egy darabja eltalál valakit, kisebb egy meteorittalálaténál.