Peter Higgs elbújt a Nobel elől

Vágólapra másolva!
Egyórás csúszással jelentették be az idei fizikai Nobel-díjat, feltehetően azért, mert az egyik díjazott, a 84 éves Peter Higgs nem volt elérhető telefonon.
Vágólapra másolva!

Azt pontosan nem tudni, hogy miért csúsztatták el egy órával a bejelentést, de Staffan Normark, a Svéd Akadémia titkára azt mondta, hogy hiába próbálták minden ismert telefonszámon elérni Higgst, nem jártak sikerrel. Ezért aztán végül egy e-mailben tájékoztatták a hírről.

Ian Sample, a Guardian tudományos újságírója Higgs edinburgh-i kollégájára, Alan Walkerre hivatkozva Twitterén azt írta, hogy a kutató szabadságra ment, és direkt nem vitt magával telefont, hogy ne tudják utolérni az újságírók.

"Higgsről lehet tudni, hogy nem igazán kedveli a nagy nyilvánosságot, de ezt most nem fogja megúszni" - mondja Szillási Zoltán fizikus, a CMS-kísérlet magyar munkatársa. A CERN-ben dolgozó szakember elmondta: Higgs a felfedezés bejelentésekor, 2012 júliusában is előre kikötötte, hogy ő nem szeretne szerepelni, sem előadást, sem sajtótájékoztatót nem akar tartani, azt szeretné, ha békén hagynák. Ezt a CERN tiszteletben is tartotta.

Peter Higgs brit fizikus Forrás: AFP/Graham Stuart

Szillási szerint okos döntés volt, hogy az elméleti fizikusok közül ketten megosztva kapták a Nobelt. "A díj az egész részecskefizikának szól, és jó érzés egy olyan kísérletben dolgozni, amelynek köze van egy Nobel-díjhoz" - mondta, hozzátéve: a CERN-ben most nagyon jó a hangulat, egy nagy aulában körülbelül 150 ember ünnepel.

Szillási szerint nagy volt a társadalmi várakozás a díjjal kapcsolatban. "Az elmúlt jó egy évben, a felfedezés óta a Higgs-bozon közszájon forog, egy kis francia faluban, nem messze a Nagy Hadronütköztetőtől még szobrot is kapott a Higgs-mechanizmus" - meséli Szillási. "Az egész olyan érzés, mint amilyen a holdra szállás lehetett."