Jó hírek és az eddigi legjobb fotó az ISON üstökösről

ISON, Hubble, október 9
Vágólapra másolva!
Új képet készített a Hubble-űrtávcső az ISON üstökösről, amelynek magja még mindig egyben van.
Vágólapra másolva!

Jó hír: az eddigi legrészletesebb felvétel alapján egyelőre nem mutatja a szétesés jeleit az ISON, amely november 28-án ér napközelbe. Ha ezt is túléli, akkor óriási fényességével és csóvájával az évszázad üstököse lehet.

A Hubble-űrtávcső október 9-i fotója az ISON üstökösről Forrás: NASA

A fenti kép október 9-én készült, de az amerikai kormányzat átmeneti leállása miatt csak most közölte a NASA. A magot még ezen a képen sem sikerült felbontani, így továbbra sem ismerjük a pontos átmérőjét, ami 1 és 5 kilométer között lehet. A NASA közleményében azonban az olvasható, hogy ha a mag már szétesett volna, akkor ennek jelei – például a töredékek formájában – láthatók lennének a Hubble számára. A mag sértetlenségére utalnak a körülötte lévő gázburok, a kóma jellemzői is (szimmetrikus, egyenletes eloszlású anyag).

Az üstökös kibontakozó csóvája főként abból a porból áll, amelyet a napszél (a Napból kiáramló töltött részecskék) nyomása söpört ki a kómából.

A csóva a Nappal ellentétes irányba mutat Forrás: NASA

A képet a WFC3 kamerával készített felvételekből (összesen 29 perc expozíciós idő) rakták össze. A felvételek készítésekor az ISON naptávolsága 1,5 csillagászati egység volt, az 224 millió kilométernek felel meg.

Az ISON üstökössel kapcsolatos korábbi cikkeinkhttp://cimkezes.origo.hu/cimkek/ison/index.html?tag=ISON