Pokoli forróság van a földszerű exobolygón

Kepler 78b, földszerű exobolygó
Vágólapra másolva!
Sokban hasonlít a Földhöz, de túl közel kering a napjához, és ezért emberi életre alkalmatlan a Kepler 78-b jelű exbolygó.
Vágólapra másolva!

Bár 1500-3000 Celsius-fokos hőmérsékletével a Kepler-78b exobolygó inkább a pokolra hasonlít, a csillagászok mégis paradicsomként értékelik, miután nemrégiben felfedezték, hogy mérete és összetétele hasonló a Földéhez.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA által 2009-ben indított Kepler-űrteleszkóp küldetése alatt több ezer lehetséges jelöltet, sziklás bolygót fedezett fel. A bolygók méretét viszonylag könnyű megállapítani, a jellemzőiket viszont jóval nehezebb azonosítani.

A Föld és a Kepler-78b egymás mellett Forrás: David A. Aguilar (CfA)

A tőlünk 400 fényévnyire található Kepler-78b nagyon közel kering a napjához - ezért pokoli a hőmérséklete -, és mindössze nyolc és fél óra alatt kerüli azt meg. E sajátosság révén sikerült két különböző kutatócsoportnak pontosan megfigyelnie az exobolygót, és kiszámítania a tömegét, amely 1,69-1,86-szerese a Föld tömegének a Nature brit tudományos folyóiratban szerdán megjelentetett két tanulmány szerint.

Ebből következik, hogy a sűrűsége majdnem azonos a Földével, azaz köbcentiméterenként mintegy 5,5 gramm. Márpedig ebből a sűrűségből arra lehet következtetni, hogy a Kepler-78b a Földhöz hasonlóan valószínűleg szintén sziklából és vasból áll.

Lávatenger borítja a bolygó felszínét Forrás: David A. Aguilar (CfA)

Még ha a jelenlegi ismereteink szerint semmi esély sincs arra, hogy bármilyen élet legyen a felszínén, "a Kepler-78b biztató jel a naprendszerünkön kívüli lakható világok utáni kutatásban" – összegezte Drake Deming, a Marylandi Egyetem csillagásza a Nature-ben külön megjelent kommentárjában.

A kutató szerint ennek a barátságtalan planétának a létezése "legalább abból a szempontból figyelemreméltó, hogy rámutat: a Tejútrendszerben nem ritkák a Földhöz hasonló összetételű extraszoláris bolygók", és lehetséges olyat találni, amelynél megvannak az élet valamilyen formájával összeegyeztethető feltételek.