Már a Föld pályáján belül az ISON-üstökös

Ison üstökös
Vágólapra másolva!
November 28-ai napközelségéhez közeledve még mindig egyben van ISON-üstökös magja, így tovább reménykedhetünk a nagy látványban.
Vágólapra másolva!

A Spaceweather.com csütörtöki információi alapján már a Föld pályáján belül jár a Nap felé közeledő ISON-üstökös, amelyről korábban azt mondták, hogy az évszázad üstököse lehet. Az alábbi fotósorozat az elmúlt éjszaka készült az égitestről, Kolumbiából.

A fotókból készített animáción az ISON 27 perc alatt megtett útját láthatjuk az állócsillagok háttere előtt. Az égitest sebessége másodpercenként 46 kilométer volt. Az animáción két műhold is feltűnik ezen az égterületen Forrás: University of Narino Observatory – Colombia


A nagy kérdés továbbra is az, hogy egyben marad-e az ISON magja a november 28-ai napközelségig, amikor az égitest alig több mint 1 millió kilométerre lesz a Nap felszínétől. Ez nagyon kis távolságnak számít, ezért az ISON úgynevezett napsúroló üstökös – ráadásul különleges, mert viszonylag nagy magja van, és régóta követhetjük a mozgását.

Matthew Knight, a Lowell Obszervatórium csillagásza szerint a napközelpontban az üstökös magjának felszíne körülbelül 5000 Celsius-fokra melegszik, ami elég ahhoz, hogy nagy mennyiségű por- és kőzetanyag szublimáljon el róla. A szakember szerint ha az ISON magjának átmérője nagyobb 200 méternél, akkor túléli a napközelséget. A jelenlegi becslések 500 és 2000 méter közé teszik a mag átmérőjét.

Ha pedig túléli, akkor már csak emiatt is szép karácsonyunk lehet, mert a napközelség után 5-6 nappal láthatóvá váló üstökös várhatóan egyre nagyobb és impozánsabb csóvát növeszt (a napközelség alatt kibocsátott porból), amelyben egész decemberben gyönyörködhetünk.

A Hírek.csillagászat.hu portálon mindennap olvashatnak az ISON-nal kapcsolatos új információkat.