Hirtelen kifényesedett az ISON üstökös

ISON, üstökös
Vágólapra másolva!
A legfrissebb hírek az ISON hirtelen felfényesedéséről számolnak be. Megint reménykedhetünk, bár a továbbiakról már senki nem mer mondani semmit, annyira egyedi az üstökös viselkedése.
Vágólapra másolva!

A por- és gázkibocsátás egy nap alatt a nyolcszorosára emelkedett, a 6 magnitúdóra fényesedő, alig 2-3 ívperc átmérőjű kómát amerikai észlelőknek szabad szemmel is sikerült megpillantani.

Jobb oldalon egy november 13-i felvétel, balra pedig egy november 14-i Forrás: Spaceweather / Charles Coburn

Az ISON közeli jövője mindenképpen a további fényesedés, így mire szombat hajnalban remélhetőleg kiderül az ég hazánk egy része felett, már szabadszemes üstökösként üdvözölhetjük, bár a Hold a pirkadat kezdetén fog csak lenyugodni nyugaton. A pontosan két hét múlva esedékes napközelség elérésében még mindig nem vagyunk száz százalékig biztosak, de most örüljünk ennek a fantasztikus kitörésnek, és reménykedjünk abban, hogy nem egy utolsó fellángolásnak, hanem az üstökös végleges magához térésének vagyunk szemtanúi - írja a Hírek.csillagaszat.hu, ahol új képeket is láthatunk.

A nagyközönségnek azonban a decemberi látvány lehet majd igazán élvezetes, most még csak az tudja megtalálni az üstököst, aki jó égboltismerettel rendelkezik, és kitűnő rálátása van a keleti horizontra. Az ISON szombattól, hajnali 5 óra környékén lesz látható halvány csillagként, közvetlenül a horizont felett, amíg a felkelő Nap el nem nyomja a fényét (keresőtérkép pl. ebben a cikkben van). A várható ködös-párás időjárás azonban egyelőre valószínűleg lehetetlenné teszi az észlelését.

Az ISON november 14-én Forrás: Spaceweather / Joel Short

Jelenleg senki nem tudja, mi lesz az ISON sorsa. Az üstökös szétesésére utaló jelekről lásd csütörtöki beszámolónkat.

Hogy lesz-e decemberi nagy látvány, azaz túéli-e az ISON a november 28-ai napközelséget, az továbbra is kérdéses. A november 14-i, a kifényesedésről készült fotókon most megint úgy tűnik, hogy megvan az égitest csillagszerű magja, azaz a mag mégsincs szétesőben.

"Most kellene látni a közepét, kellene valami nagy műszertől egy jó kép" - mondta az Origónak Sárneczky Krisztián, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársa. "A továbbiakról most már senki nem mer semmit mondani, annyira egyedi az ISON viselkedése. Ki kell bekkelni a következő napokat, közben figyelni kell és tanulni."