Bejelentkezett a Rosetta űrszonda

Rosetta, Fantáziarajz a világűrben kinyitott napelemtáblákkal haladó Rosetta szondáról
Fantáziarajz a világűrben kinyitott napelemtáblákkal haladó Rosetta szondáról
Vágólapra másolva!
Hétfőn délelőtt, magyar idő szerint 11 órakor megszólalt a Naprendszer legfontosabb ébresztőórája, arra utasítva a Rosetta űrszondát, hogy aktivizálja magát, és vegye fel a kapcsolatot a Földdel. 19.17-kor megérkezett az első jel az űreszköztől.
Vágólapra másolva!

Legfrissebb hírek

Hétfőn este magyar idő szerint 19.17-kor megérkezett az első jel a Rosetta űrszondától. Az Európai Űrügynökség (ESA) központjában tapsviharral ünnepelték, hogy 2,5 év után sikerült felébreszteni a Csurjumov–Geraszimenko-üstökös felé tartó űreszközt. A Rosetta a Twitteren magyarul is köszöntötte követőit.

A szakemberek megkezdték a parancsok feltöltését a Rosettára. Először egy teljes körű "egészségügyi ellenőrzés" következik, majd a következő hetekben-hónapokban sorra üzembe helyezik és ellenőrzik a keringőegység 11 és a leszállóegység 10 tudományos műszerét. Eközben a Rosetta 2 millió km-re megközelíti az üstököst, amelyről várhatóan májusban készíti el az első felvételeket.

A szonda augusztusban áll pályára az üstökös körül, és novemberben bocsátja ki leszállóegységét. Ez lesz az első alkalom, hogy ennyire közelről és részletesen tanulmányozunk egy üstököst. Az üstökösök a Naprendszer ősanyagát hordozzák, azt az anyagot, amelyből a Föld is kialakult 4,6 milliárd éve. Üstökösök szállíthatták a már "kész" Földre bolygónk vízkészletét, sőt az élet alapvető építőelemeit is.

Korábbi információk

Mint arról egy hete részletesen beszámoltunk, 2011. június 8. óta hibernált állapotban halad célpontja, a Csurjumov–Geraszimenko-üstökös felé az Európai Űrügynökség Rosetta űrszondája. Ebből a „téli álomból” ébresztették ma fel, hogy felkészülhessen az üstökös megközelítésére.

Fantáziarajz a világűrben kinyitott napelemtáblákkal haladó Rosetta szondáról Forrás: ESA

A Naprendszer legfontosabb ébresztőórájának nevezték a repülésirányítók azt az időzítő szerkezetet, amelyet január 20-án 10 óra világidőre állítottak be. Ha minden jól megy, akkor ez működésbe is lépett, és az elmúlt órákban már folyik az űreszköz újraéledése. Egészen mostanáig csak a főkomputer és néhány fűtőpanel működött. Most azonban sorra bekapcsolnak az egyes rendszerek, legalábbis ebben bíznak a szakemberek.

Működésbe lépnek a csillagkövető szenzorok (felmelegedésükhöz kb. 6 óra kell), és segítségükkel a szonda pontosan meghatározza saját helyzetét. A beépített korrekciós hajtóművek megállítják az űreszköz lassú forgását, és a napelemeket pontosan a Nap irányába állítják. Ezután a nagy nyereségű antenna a Föld felé fordul. A legelső jelet hétfőn este, 18.30 és 19.30 között várhatjuk a tőlünk most 807 millió kilométerre lévő űreszköztől (a kommunikációs késés 45 perc). Minderről animáció itt:

Bár a Rosetta most 673 millió kilométerre van a Naptól, ebben a távolságban még tudja használni napelemeit, és ezzel tudja fedezni teljes energiaigényét. A Rosettán nincs nukleáris energiaforrás, ebben a döntésben az is fontos szempont volt, hogy eddigi útja során háromszor közelítette meg a Földet (és egyszer a Marsot), gravitációs lendítés céljából.

A Rosetta bejelentkezéséről a Twitteren (@ESA_Rosetta) és az ESA élő közvetítéséből szerezhetünk tudomást először.