A NASA elhatárolódik a civilizáció összeomlásától

Vágólapra másolva!
A csütörtökön kiadott közlemény szerint a NASA-nak nincs köze a nagy figyelmet keltő tanulmányhoz.
Vágólapra másolva!

Mint arról március 17-én beszámoltunk, az amerikai Nemzeti Társadalom- és Környezetkutató Szintézisközpontban (SESYNC) készített tanulmány szerint a globális ipari civilizáció összeomolhat a következő évtizedekben, a természeti erőforrások fenntarthatatlan kiaknázása, valamint a szegények és gazdagok között egyre szélesebbre nyíló szakadék miatt.

Március 20-án megjelent közleményében a NASA elhatárolódott a tanulmánytól: a NASA nem rendelt ilyen tanulmányt, nem vett részt az elkészítésében, és nem is ellenőrizte a szöveget, amely rövidesen megjelenik az Ecological Economics című folyóiratban ('Human and Nature Dynamics (HANDY): Modeling Inequality and Use of Resources in the Collapse or Sustainability of Societies címmel).

A közlemény szerint ez egy a NASA-tól független egyetemi tanulmány, amelynek módszertani elemeit más, a NASA által végzett tevékenység során is felhasználják.

A NASA azért adta ki a közleményt, mert a nagy figyelmet keltő tanulmányról több médium úgy számolt be, mintha azt a NASA finanszírozta volna (nálunk is volt erre utalás). A sztorit elindító Guardian például ezt a címet adta: "Nasa-funded study: industrial civilisation headed for 'irreversible collapse'?"