Rendkívüli film egy zuhanó meteoritról

meteort filmezett egy norvég ejtőernyős, Anders Helstrup
Vágólapra másolva!
Először sikerült filmre venni egy űrből érkezett kődarab zuhanását. A már „kiégett” meteorit majdnem eltalálta az ejtőernyőst.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli felvételt készített Anders Helstrup norvég ejtőernyős: röviddel az után, hogy kiugrott a repülőgépből, egy zuhanó kődarab száguldott el mellette:

Az eset még 2012 nyarán történt, és mostanra bizonyossá vált: a körülbelül teniszlabda nagyságú kődarab egy meteorit volt. Az űrből érkezett test egy nagyobb, körülbelül 18 kilométer magasan felrobbant test darabja lehetett, és már az úgynevezett kialvási fázisban (angolul dark flight, „sötét repülés”) volt, azaz már fényjelenség nélkül zuhant lefelé, szabadeséssel, körülbelül 300 km/órás sebességgel. Mindössze néhány méterre ment el Helstrup mellett.

Az ejtőernyős csak landolás után, a felvételeken látta, hogy pontosan mi történt. A filmet az oslói természettudományi múzeum rendelkezésére bocsátotta, és megosztotta meteorit-szakértőkkel is. A szakemberek meg vannak győződve arról, hogy most először láthatjuk egy meteor sötét repülését, véleményük szerint más nem jöhet szóba a kő eredetére.

Becslések szerint nagyobb az esélye három egymás utáni telitalálatnak a lottón, mint hogy másik ejtőernyős is ilyet lásson a jövőben.

Egy neve elhallgatását kérő hazai szakértő szerint azonban az egész történet egy elkésett áprilisi tréfa is lehet (vagyis hasonló a Big Bang előtti univerzumhoz). Egyrészt valóban nagyon kicsi egy ilyen esemény valószínűsége, persze ettől még megtörténhetett. A nagyobb gond az, hogy másfél év alatt nem került elő a leesett kődarab. Legalábbis erről nem szólnak a beszámolók, van bennük viszont egy Hans Amundsen nevő geológus, például itt - ám ilyen nevű szakember tényleg létezik. A legnagyobb norvég médium szerint már sokat keresték a kődarabot, de az átkutatott terület nem könnyű terep: erdős-bozótos, mocsaras vidék.