Nem köthetjük sorsunkat csak a Földhöz a NASA főnöke szerint

Mars-utazás, NASA, nagy sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
Ahhoz, hogy az emberiség fennmaradjon, multiplanetáris fajjá kell válnunk – mondta Charles Bolden. Az első célpont a Mars.
Vágólapra másolva!

"Azért, hogy az emberi faj a jövőben is létezhessen, idegen bolygókat kell meglátogatnunk, és meg kell tanulnunk életben maradni rajtuk" - mondta Charles Bolden, a NASA főigazgatója azon az április 22-én kezdődött háromnapos washingtoni Mars-konferencián, ahol 500 bolygókutató vitatja meg az emberes Mars-utazás lehetőségeit.

Bolden elmondta: a NASA szakemberei már olyan technológiákon dolgoznak, amelyek a Marsra vagy még ennél is távolabbi bolygókra juttathatják majd az embert.

"Ahhoz, hogy az emberiség fennmaradjon, multiplanetáris fajjá kell válnia" – mondta, hozzátéve: jelenleg a sorsunk a Földhöz van kötve.

William Gerstenmaier, a NASA emberes űrrepülésekért felelős helyettes vezetője a konferencián elmondta: a Marsra tervezett NASA-küldetés nem hasonlítható össze az Apollo-programmal, amelynek keretében 1969-ben először jutattak embert a Holdra. Részleteket nem árult el, de annyi kiderült, hogy nem a NASA nem fogja „lerohanni” a Marsot, vagyis nem rövid időn belül küldi majd az űrhajókat, hanem egy hosszabb, fejlődő program keretében. A NASA jelenlegi tervei szerint az első embereket a 2030-as években juttatnák el a Marsra.

Egy elképzelés az első űrhajósokról a Marson Forrás: NASA

Minderről talán többet megtudunk jövő kedden (április 29-én), amikor a NASA várhatóan bemutatja jelenlegi terveit az emberes Mars-utazásról.