Oroszország is Holdra száll, bányát nyitnának

Vágólapra másolva!
A Hold erőforrásaiért való versengés a 21. században megkezdődhet, és az oroszok nem akarnak kimaradni belőle.
Vágólapra másolva!

Az Orosz Tudományos Akadémia, az Orosz Űrügynökség (Roszkozmosz) és a Moszkvai Állami Egyetem által közösen készített jelentés egy lehetséges orosz Hold-programot vázol fel, amelyből az Izvesztyija közölt részleteket csütörtökön.

A program szerint az első kozmonauták 2030-ban indulnának a Holdra, hogy megkezdjék egy állandó bázis kiépítését. Ez körülbelül az évszázad közepére készülne el, és innen kezdenék meg a Hold ásványkincseinek bányászatát.

Az eddigi tervekhez képest alapvető változás, hogy mindezt nem egy nemzetközi együttműködés keretében, hanem egyedül csinálnák meg az oroszok, kifejlesztve hozzá a saját technológiájukat.

A program első lépéseként a Hold déli pólusa környékének fizikai és kémiai jellemzőit térképeznék fel, ugyanis ide telepítenék a holdbázist.

A Holdon például alumíniumot, vasércet, titánt és ritkaföldfémeket lehetne bányászni. Különösen a high-tech eszközökhöz, például okostelefonokhoz szükséges ritkaföldfémek mennyisége kritikus a Földön, és a készletek 90%-a Kínában van.