Tömegsírokat találtak George Clooney műholdképein

műholdfelvétel
A 2014. április 13-án készült műholdfelvételen egy gyalogsági zászlóalj gyülekezőhelye látható, harckocsikkal és a csapatokat szállító teherautókkal a szudáni Umm Abdallah közelében
Vágólapra másolva!
Új szakaszába lép az a műholdas program, amelyet az emberi jogok védelme és humanitárius segítség nyújtása érdekében indítottak az afrikai válsággócokban. Erről beszélt a projekt egyik támogatója, közreműködője és szószólója, George Clooney.
Vágólapra másolva!

A 2010 végén indított Satellite Sentinel Project keretében műholdfelvételek segítségével próbálják megakadályozni az emberiségellenes tevékenységet Afrika válsággócaiban. A program alapgondolata szerint a népirtáshoz és az emberi jogok más, tömeges megsértéséhez pénzre és alapos előkészítésre van szükség, de az elkövetők arra alapoznak, hogy a nemzetközi közösség nem figyel oda tevékenységükre. A program ezért a nemzetközi figyelem odairányításával szeretné megnehezíteni az elkövetők dolgát, abból kiindulva, hogy a pénz és a szükséges eszközök olyan mértékű mozgatására van szükség, ami már a világűrből is észrevehető. Tisztában vannak azzal, hogy módszerükkel nem lehet az emberiségellenes bűntetteket megakadályozni, de legalább megpróbálják megnehezíteni az elkövetők dolgát.

A 2014. április 13-án készült műholdfelvételen egy gyalogsági zászlóalj gyülekezőhelye látható, harckocsikkal és a csapatokat szállító teherautókkal a szudáni Umm Abdallah közelében. További felvételekért kattintson a képre Forrás: DigitalGlobe

A Satellite Sentinel Project társalapítója, a negyedszázada afrikai segélyprogramokon dolgozó John Prendergast szerint az űrfelvételeken elsősorban a gyémánt, az arany, az elefántcsont és más hasonló javak illegális kereskedelmét próbálják felderíteni, mert a bűncselekmények anyagi hátterét gyakran efféle tevékenységgel biztosítják. A műholdas megfigyelést helyszíni vizsgálatokkal is kiegészítik, céljuk az atrocitások elkövetőinek és a bűncselekmények előkészítését elősegítőknek az azonosítása.

A program két nonprofit alapítvány együttműködésével jött létre. Az Enough („Elég”) projekt és a Not On Our Watch („Ne a szemünk láttára”) projekt célja az emberiség ellen elkövetett bűnök vizsgálata. Utóbbi szervezet társalapítója George Clooney, Don Cheadle-lel, Brad Pitt-tel és Matt Damonnal együtt.

George Clooney 2010 októberében egy hetet töltött emberi jogi aktivistákkal Szudánban. Akkor született meg a válságövezet műholdas megfigyelésének az ötlete, mert voltak olyan válságövezetek, ahová sem az ENSZ megfigyelőit, sem az újságírókat nem engedték be. Év végére létrehozták a projektet, amely 2010. december 29-én kezdte meg a működését. A nagy felbontású műholdfelvételek nem olcsók, egy 272 négyzetkilométeres területet lefedő felvétel ára 10 ezer dollár. A Szudánban megfigyelt kritikus terület 115 km hosszú és 9 km széles, így az egyszeri lefedéshez szükséges műholdfelvételek ára közel 70 ezer dollár. A projekt működésének megindítását a 2010-ben a Clooney-féle Not On Our Watchtól kapott 750 ezer dolláros támogatás tette lehetővé.

A programban a coloradói székhelyű, öt földmegfigyelő műholdat üzemeltető DigitalGlobe cég műholdfelvételeit használják. A DigitalGlobe szakemberei segítenek a nonprofit szervezeteknek a felvételek elemzésében, illetve a sajtó és a döntéshozók részére a különböző jelentések elkészítésében. Az eredményekről a Satellite Sentinel Projekt honlapján is hírt adnak. Emellett alkalmanként két másik, ugyancsak földmegfigyelő műholdakat üzemeltető magáncég, a GeoEye és az ImageSat International adatait is felhasználják. A legjobb felvételeken deciméteres részletek is kivehetők, ami például elég a csapatmozgások és az azokhoz használt járművek azonosítására, a tankok, helikopterek típusának megállapítására.

A felvételeket a Szudán és Dél-Szudán határvidéke fölött több száz kilométer magasan elrepülő műholdak készítik. A felvételek gyűjtésében és elemzésében az ENSZ egyik szakosított szervének (UNOSAT) a szakemberei is részt vesznek. A Harvard Egyetemhez kötődő Harvard Humanitarian Initiative további szakemberek széles körét vonja be a munkába.

A 2014. április 9-én készült műholdfelvételen a szudáni Delaba közelében a szakértők azonosítani tudták a több rakéta indítására alkalmas WS-01 eszközt, valamint egy önjáró tüzérségi löveget azonosítottak. További felvételekért kattintson a képre Forrás: DigitalGlobe

Clooney már 2012-ben kijelentette, hogy bizonyítékokat találtak a szudáni kormány által elkövetett háborús bűnökre. Az aktivisták tehát nyilvánvalóan jó ügy érdekében dolgoznak, mégis felmerült a kétely, hogy vajon etikus-e, amit tesznek. A kritikusok szerint végső soron az aktivisták egy magáncéget bérelnek fel arra, hogy egy idegen állam területét és kormányának a tevékenységét megfigyeljék. Clooney azonban hangsúlyozza, hogy nem sértették meg Szudán légterét és a nemzetközi joggal összhangban jártak el. „Ráadásul a projekt szakmai irányítója a Harvard, nem pedig a CIA” - jelentette ki a színész. Véleménye szerint ha ugyanezt a tevékenységet egy állam vagy az ENSZ végzi, akkor az kémkedés. Ő azonban saját magukat inkább olyan turistához vagy akár paparazzóhoz hasonlítja, aki 700 kilométer magasból készíti a felvételeit, majd azokat a világhálón másokkal is megosztja.

A projekt indítása utáni évben a műholdfelvételeken tömegsírokat is azonosítani véltek. További felvételekért kattintson a képre Forrás: Harvard Humanitarian Initiative

George Clooney a közelmúltban filmszínészként még szorosabb kapcsolatba került a világűrrel: ő játszotta a Gravitáció férfi főszerepét.

A Satellite Sentinel Projectnek szervezetileg semmi köze sincs az Európai Unió Kopernikusz földmegfigyelő rendszere keretében indított és indítandó Sentinel műholdcsaládhoz. Az elnevezés („őrszem”) természetesen mindkét esetben a Földet figyelő műholdakra utal. Mindamellett, a humanitárius segítség az európai Kopernikusz program céljai között is szerepel, ha nem is az első sorban.