Gyönyörű vörös lidércet fényképeztek

vörös lidérc, red sprite, légköri jelenség
Vágólapra másolva!
Megint egy hatalmas viharzóna felett bukkant fel a rejtélyes légköri jelenség.
Vágólapra másolva!

A képeket Harald Edens, a Langmuir Laboratory for Atmospheric Research kutatója készítette Új-Mexikóban július 18-án. A felvételeken egy vörös lidérc (red sprite) látható:

Vörös lidérc Új-Mexikóban Forrás: Harald Edens, Langmuir Laboratory for Atmospheric Research, Spaceweather.com

A villámokat produkáló aktív viharközpontok felett a másodperc töredékéig felbukkanó vörös lidércek máig rejtélyes jelenségek a Föld felsőlégkörében.

A vörös lidércekről még keveset tudnak a szakemberek. A Légköroptika.hu honlap leírása szerint nagyméretű, gyenge fényű, vörös színű felvillanások, amelyek zivatarfelhő felett alakulnak ki. A jelenség függőleges kiterjedésű, szálas szerkezetű, gomba vagy medúza alakjára hasonlító felfénylés. Magassága akár 70 kilométer is lehet, alja 20-30 kilométeren, teteje 90-95 kilométeres magasságban látható. Élettartama igen rövid, mindössze néhány milliszekundum, ezért észlelése igen nehéz. 1989-ben fedezték fel őket, és azóta számos más hasonló jelenséggel együtt a légkörfizikai kutatások egyik legizgalmasabb területét jelentik.

A jelenség közelebbről Forrás: Harald Edens, Langmuir Laboratory for Atmospheric Research, Spaceweather.com

Az egyik lehetséges magyarázat szerint a vörös lidércek a kozmikus sugárzás miatt jönnek létre. Amikor egy világűrből érkező, nagyenergiájú részecske becsapódik a Föld légkörébe, akkor egy másodlagos részecskezáport kelt. Az elképzelés szerint az ilyenkor létrejövő elektronok váltják ki a jelenséget.