Európa legrégibb lábnyomait fedezték fel Erdély határában

Vágólapra másolva!
A 35 ezer éves nyomokat hat-hét Homo sapiens hagyta hátra.
Vágólapra másolva!

A Királyerdő-hegységben lévő Ciur-Izbuc-barlangban közel 400 ősi emberi lábnyomot fedeztek fel 1965-ben. Akkoriban 10-15 ezer évesre becsülték a lábnyomok korát, részben a környezetükben talált, barlangi medvétől származó csontok alapján. A lábnyomok mérete alapján arra jutottak, hogy egy férfi, egy nő és egy gyerek hagyta őket.

A felfedezés óta a barlang látogatói a lábnyomok több mint háromnegyedét tönkretették. A megmaradt nyomokat 2012-ben elemezték újra a Kutztown University (Pennsylvania, USA) kutatói, és most számoltak be eredményeikről az American Journal of Physical Anthropology című lapban.

Az új eredmények szerint nem három, hanem 6-7 ember, köztük legalább egy gyerek hagyta a nyomokat. A csoport nem sokkal azután járhatott a barlangban, hogy egy vihar finom iszappal árasztotta el annak aljzatát.

A közvetlenül a lábnyomok alatt talált két medvecsont radiometrikus (C14) kormeghatározása alapján a lábnyomok kora több mint 35 ezer év lehet. Ezzel a modern ember, a Homo sapiens legrégebbi lábnyomai lehetnek Európában.

A korábban ismert legrégebbi Homo sapiens lábnyomok 33 ezer évesek. Tanzániából 120 ezer éves nyomokat is jelentettek, de ezt a felfedezést még nem sikerült megerősíteni.

A Homo sapiens körülbelül 200 ezer éve jelent meg Kelet-Afrikában, és 60-70 ezer éve vándorolt ki más kontinensekre.