Súrolja a Földet vasárnap este a Pitbull kisbolygó

Ceres törpebolygó, vízgőz, Herschel
Fantáziarajz a kisbolygóövben keringő Ceres törpebolygóról
Vágólapra másolva!
Vasárnap este a "Pitbull" névre keresztelt aszteroida száguld el mellettünk. A kisbolygót mindössze 4 napja fedezték fel, de a NASA szerint aggodalomra semmi ok, mert a földközelség idején is biztonságos távolságban lesz tőlünk. A kutatók már a jövőbeli útját is ellenőrizték - bár néhányszor még meglátogatja a Földet, akkor sem fog veszélyt jelenteni ránk.
Vágólapra másolva!

Először augusztus 31-én észlelték a ház méretű kisbolygót a Catalina Sky Survey nevű, földközeli kisbolygók felfedezésére szakosodott kutatóprogramban. Egy nappal később a Pan-STARSS 1 teleszkóp is megerősítette a felfedezést.

A Föld és a kisbolygó legkisebb távolsága vasárnap este 34 000 km lesz. Új-Zélandhoz lesz legközelebb Forrás: NASA/JPL-Caltech

A 2014 RC jelű, nem hivatalosan Pitbull névre keresztelt kisbolygó vasárnap este, magyar idő szerint 20.18-kor 34 000 km-re közelíti meg a Földet, amely tizede a Föld-Hold távolságnak. Kozmikus értelemben ez igen kis távolságnak számít, ezért ez egy úgynevezett földközeli (földsúroló) kisbolygó. Közelebb halad el, mint a geostacionárius pályán keringő műholdak (ezek 36 000 km-es magasságban vannak), de a NASA közleménye szerint ezek egyikét sem fenyegeti.

2013. február 15-én egy hasonló méretű test robbant fel az oroszországi Cseljabinszk városa fölött, ami minden idők legsúlyosabb pusztítását okozta az emberi javakban (áldozatokat nem követelt az esemény). A becsapódáskor felszabadult energia egy atombombáéhoz volt fogható. Hasonló, még nem felfedezett testekből több millió darab létezhet, és becslések szerint évente 10 darab csapódik be a Földbe.

Forrás: Origo

A kisbolygó földközelsége szabad szemmel ugyan nem látható, de már kisebb távcsövekben meg lehet figyelni, ha valaki pontosan ismeri a pozícióját. Erre azonban - a kutatókon kívül - csak tapasztalt amatőrcsillagászoknak lehet esélye. Egy másik lehetőség, hogy a weben figyeljük az eseményeket: az égitest földközelsége webkamerával élőben követhető lesz vasárnap este.

A viszonylag szoros földközelség miatt a csillagászok olyan méréseket is végezhetnek, amelyeket távolabbi kisbolygókkal nem tudnának.

Az aszteroida pályája a NASA szimulációjában: