Eddig késtek a karácsonyi ajándékokkal a Nemzetközi Űrállomáson

Dragon teherűrhajó, Nemzetközi Űrállomás
A teherűrhajót a Canadarm2 robotkar rögzíti
Vágólapra másolva!
Megérkezett a Dragon teherűrhajó a Nemzetközi Űrállomásra. Az asztronauták végre megkaphatták a karácsonyi ajándékaikat.
Vágólapra másolva!

Sikeresen rögzítette a teherűrhajót Barry Wilmore amerikai asztronauta a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS). Az esemény néhány perccel dél előtt történt közép-európai idő szerint, 18 perccel korábban az eredetileg tervezett időpontnál.

A személyzet nélküli űrkapszula 2,2 tonna felszerelést és más utánpótlást szállított az ISS-re a NASA megbízásából, köztük felszereléseket 256 tudományos kísérlet lefolytatásához, de ezek mellett élelmiszert és az asztronauták megkésett karácsonyi ajándékait is – közölte az amerikai űrkutatási hivatala, a NASA.

A teherűrhajót a Canadarm2 robotkar rögzíti Forrás: NASA TV

Megkésett szállítmány

A szállítmányra ezúttal különösen nagy szükség volt. Az Orbital Sciences amerikai magántársaság teherűrhajóját szállító Antares hordozórakéta októberben másodpercekkel az indítása után felrobbant (a katasztrófával foglalkozó legutóbbi cikkünket itt olvashatja). A Dragon első, december közepére tervezett startját is el kellett halasztani, mert probléma merült fel a Falcon hordozórakéta tesztje közben.

A SpaceX teherűrhajója már négyszer vitt szállítmányt az ISS-re. A vállalat arra törekszik, hogy idővel a hordozórakétákat is újra fel lehessen használni. Ilyen manőver még soha senkinek nem sikerült, és eddig a SpaceX próbálkozásai sem jártak eredménnyel.

A hordozórakéta újrahasznosítása a cél

A Dragon szombati elindítását követően a hordozórakétát sikerült ugyan a Florida partjaitól néhány száz kilométerre lévő platformra irányítani, a becsapódás azonban túlságosan erős volt, és a hordozóeszköz darabjaira tört.

A SpaceX hordozórakétáját a cape canaverali bázisról lőtték fel Forrás: NASA/Jim Grossmann

A hordozók visszanyerése és újbóli használata révén sűrűbben követhetik egymást és olcsóbbak lehetnek a felbocsátások – mondta korábban Elon Musk, az űrkutatási magánvállalat alapítója és vezérigazgatója. A cég és a NASA több mint egymilliárd euró értékű megállapodása alapján 2016-ig tizenkét hasonló utat terveznek a Dragonnal.