Óriási kődarab suhan el a Föld közelében

2004 BL86 aszteroida, kisbolygó
Fantáziarajz a széteső kisbolygóról
Vágólapra másolva!
Egy 550 méter átmérőjű aszteroida közelíti meg a Földet január 26-án. Legközelebb tizenhárom év múlva repül el a szomszédságunkban ekkora objektum.
Vágólapra másolva!

Aggodalomra semmi ok a csillagászok szerint, mert a 2004 BL86 nevű aszteroida 1,19 millió kilométeres távolságban suhan el, ami a Föld-Hold távolságnak valamivel több mint háromszorosa. Ezzel együtt csillagászati értelemben meglehetősen közelinek számít a távolság egy ekkora objektum esetében.

A 2004 BL86 leghamarabb kétszáz év múlva kerül ismét ilyen közel hozzánk. Hasonló méretű objektum leghamarabb 2027-ben kerül hasonló közelségbe, akkor a 1999 AN10 aszteroida repül el a Föld szomszédságában.

Fantáziarajz egy széteső kisbolygóról Forrás: NASA/JPL-Caltech

Ki lehet szúrni

Hétfőn-kedden tehát valószínűleg már egy jó minőségű prizmás távcsővel (binokulárral) is meg lehet figyelni a 2004 BL86-ot az északi féltekéről kelet-délkeleti irányban, a Jupiter és a Szíriusz között majdnem középen.

A csillagászok viszont inkább motoros vezérlésű távcsöveket ajánlják az amatőr megfigyelőknek, mert ilyen berendezésekkel könnyebben követhető az aszteroida, jobban meg lehet különböztetni a gyorsabban mozgó műholdaktól.

A kisbolygó pályája Forrás: NASA/JPL-Caltech