Vágólapra másolva!
Minden eddiginél pontosabb képet készítettek az Európai Űrügynökség kutatói a világegyetem „legrégebbi fényéről”, azaz az ősrobbanás utófényléséről.
Vágólapra másolva!

Az Európai Űrügynökség (ESA) Planck űrtávcsöve szolgáltatta az adatokat ahhoz a kutatáshoz, amelyben az úgynevezett kozmikus mikrohullámú háttérsugárzást vizsgálták. Ez a sugárzás akkor keletkezett, amikor csupán 380 ezer éves volt a most 13,7 milliárd éves Univerzum.

A sugárzással kapcsolatos korábbi elemzések szerint az első csillagok nagyjából az ősrobbanás után 420 millió évvel keletkeztek. Az új adatok szerint viszont a csillagok kialakulása inkább 560 millió évvel a Nagy Bumm után kezdődött meg.

Kialakulnak az első csillagok. Modellezés: Tom Abel, grafika: Ralf Kaehler (Stanford Egyetem) Forrás: Stanford University/Tom Abel, Ralf Kaehler

„Ez a 140 millió évnyi különbség talán nem tűnik jelentősnek az Univerzum 13,8 milliárd éves történetét tekintve,

– mondta a BBC online híroldalának George Efstathiou, a Planck-űrtávcsövet felhasználó nemzetközi kutatócsoport egyik vezetője.

Kialakulnak az első csillagok

Az ősrobbanás után először egy sötét időszak következett a táguló Univerzumban. Ekkor ugyanis még nem voltak fényforrások, még egyetlen csillag sem állt össze, és természetesen nem is világított. A teret hidrogén és hélium töltötte ki, amelyek semleges gáz formájában oszlottak el, de már ekkor is kisebb csomókat alkothattak.

Először jelenik meg a fény. Modellezés: John Wise, Tom Abel, grafika: Ralf Kaehler (Stanford Egyetem) Forrás: Stanford University/John Wise, Tom Abel, Ralf Kaehler

Ezekből a csomókból alakultak ki az első galaxisok, és az anyag sűrűsödése révén ezekben keletkeztek az első csillagok. Amikor utóbbiak „begyulladtak”, sugárzásuk ionizálta a csillagközi teret kitöltő hidrogéngázt. Nos, ezt az eseménysort helyezi az eddig megállapítottnál valamivel későbbre a legújabb űrtávcsöves vizsgálat.

Fényleni kezdenek az első csillagok a korai univerzumban. Modellezés: John Wise, Tom Abel, grafika: Ralf Kaehler (Stanford Egyetem) Forrás: Stanford University/John Wise, Tom Abel, Ralf Kaehler

Emlékeztető a Nagy Bummra

A Világegyetemet kitöltő mikrohullámú háttérsugárzást 1965-ben fedezték fel. A sugárzás hőmérséklete most 2,7 kelvin, vagyis ennyivel melegebb az abszolút nulla foknál.

A sugárzás a magas hőmérsékletű, táguló, korai Világegyetem sugárzásának maradványa, amely az évmilliárdok alatt ennyire lehűlt a tágulás során. Amikor az ősrobbanás után 380 ezer évvel kialakult a sugárzás, a korai Világegyetemben 3000 kelvin hőmérséklet volt a jellemző.