Szuperjó képeket készített az üstökösről a Rosetta

Csurjumov-Geraszimenko üstökös, Rosetta
A Rosetta február 14-én közép-európai idő szerint 13 óra 41 perckor volt a legközelebb az üstököshöz. A felvétel a navigációs kamerával készült
Vágólapra másolva!
Éles, közeli képeket készített a Rosetta űrszonda a Csuri becenevű üstökösről. Az egyik fotót az Európai Űrügynökség (ESA) már közzé is tette.
Vágólapra másolva!

A Rosetta szombaton hat kilométerre közelítette meg 67/P/Csurjumov-Geraszimenko üstököst. A nagy felbontású képek az üstökös felszínének szikláit és a „kontrasztos terep meglepő részleteit” mutatták meg

A felszínen szerteszét heverő sziklák nagysága a méterestől a több tíz méteresig terjed. A felvételek készítésekor a nap pontosan az űrszonda mögött sütött, így a fényviszonyok optimálisan alakultak – jelentette be az Európai Űrügynökség, az ESA.

A Rosetta február 14-én közép-európai idő szerint 13 óra 41 perckor volt a legközelebb az üstököshöz. A felvétel a navigációs kamerával készült Forrás: ESA/Rosetta/NavCam

Míg a Rosetta az üstökös közelében tartózkodott, nemcsak felvételeket készített, hanem mintát is vett az égitest légkörének felszínhez legközelebbi rétegeiből. Az űrszonda szombati manőverének célja az volt, hogy a kutatók képet alkothassanak arról, miként szabadulnak fel a gázok és a por az üstökös felszínén.

A korai Naprendszer viszonyai

A Rosetta 2004-ben indult a Földről, hogy tízéves utazás után az üstökös közelébe érjen. Philae nevű leszállóegysége tavaly novemberben hétórás szabadesés után érte el a Földtől több mint 510 millió kilométerre lévő üstökös felszínét, ahol mintákat gyűjtött. A Rosetta azóta az üstökös körül kering.

A Rosetta-misszió az ESA legnagyobb projektje, amelynek révén a csillagászok, bolygókutatók bepillanthatnak abba, hogy milyen viszonyok uralkodtak a Naprendszerben kialakulása idején, 4,6 milliárd évvel ezelőtt.