Baj van az ISS felé tartó teherűrhajóval

Vágólapra másolva!
Műszaki problémák merültek fel azzal az orosz teherűrhajóval kapcsolatban, amelyet kedden reggel indítottak útnak a kazahsztáni Bajkonurból a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) - közölte a Roszkoszmosz orosz űrhivatal a TASZSZ orosz hírügynökség értesülése szerint.
Vágólapra másolva!

A Szojuz hordozórakéták a bajkonuri űrközpontból történt start után nem a kijelölt keringési pályára állították az űrhajót, hanem 30 kilométerrel túllépték azt.

Halasztják a csatlakozást

A hordozórakétákról történt leválás után a személyzet nélküli Progressz M-27M űrhajó öt, az ISS-hez való kapcsolódásnál használt antennájából legalább kettő nem nyílt ki. Ezért el kellett halasztani az érkezést, a jármű legkorábban csak csütörtökön érheti el az ISS-t. A teherszállítónak eredetileg mindössze hat óra repülés után kellett volna rácsatlakoznia a nemzetközi űrállomásra.

Az induláshoz készülődő Progressz M-27M teherűrhajó Forrás: RKK Enyergija

Ünneplés az ISS-en

Az űrhajó fedélzetén többek között egy "győzelmi zászlót", ünnepi ételt és ajándékokat helyeztek el. A Nemzetközi Űrállomáson is megemlékeznek ugyanis május 9-én a Szovjetuniónak a náci Németország felett aratott győzelme 70. évfordulójáról. A győzelmi zászló esetében annak a szovjet lobogónak a másolatáról van szó, amelyet a Vörös Hadsereg katonái Berlin elfoglalásakor kitűztek a német parlament, a Reichstag épületére.

Az orosz teherűrhajó üzemanyagot, kísérletekhez használatos eszközöket és oxigént is szállít. Az ISS-en jelenleg három orosz és két amerikai űrhajós, valamint egy olasz űrhajósnő tartózkodik.