Fantasztikus részletek tárulnak fel egy csillagcsoportosulás új képén

Pistol Star Quintuplet Cluster V4650 Sgr Although this cluster of stars gained its name due to its five brightest stars, it is home to hundreds more. The huge number of massive young stars in the cluster is clearly captured in this NASA/ESA Hubble Space T
Az Ötös- vagy Quintuplet-halmaz legújabb képe. Hatalmas a fejlődés a Hubble-űrteleszkóp most pénteken és 1999-ben készített képe (lejjebb) között
Vágólapra másolva!
Bámulatosan nagy felbontású képet készített a Hubble-űrteleszkóp az Ötös-halmazról, amely nevét az öt legfényesebb csillagáról kapta.
Vágólapra másolva!

Egészen 1990-ig az Ötös- vagy Quintuplet-halmaznak még a létezéséről sem volt tudomásunk, mivel annyira közel (mintegy 100 fényévnyire) helyezkedik el a galaxisunk központjához, hogy a csillagközi por eltakarta előlünk.

Csak az infravörös észlelés fejlődésével sikerült megpillantani.

Az infravörös képeken „átragyognak” a porfelhőn a csillagcsoportosulás forró csillagai.

Az Ötös- vagy Quintuplet-halmaz legújabb képe. Hatalmas a fejlődés a Hubble-űrteleszkóp most pénteken és 1999-ben készített képe (lejjebb) között Forrás: ESA/NASA

A galaxis egyik legfényesebb csillaga

Az Ötös-halmaz két rendkívül ritka, fényes, kék változócsillagnak ad otthont:

a Pisztoly-csillagnak és a kevésbé ismert V4650 Sgr csillagnak.

Ha képzeletben egy vízszintes vonalat húz a kép közepén balról jobbra, akkor közvetlenül a vonal fölött látja a Pisztoly-csillagot a kép harmadánál.

A Pisztoly-csillag a Tejútrendszer egyik legfényesebb ismert csillaga, és nevét a Pisztoly-ködről kapta, amelyet ő világít meg, de amely nem látható ezen az infravörös képen. A Pisztoly-csillag pontos kora és jövője bizonytalan, de az elképzelések szerint szupernóvaként, sőt akár hipernóvaként végezheti egy-három millió év múlva.

Vörös szuperóriások

A csillagcsoportosulásban még számos vörös szuperóriás található.

Ezek a csillagok a legnagyobbak a galaxisban, és hihetetlen sebességgel égetik el az üzemanyagukat,

amiből következik, hogy élettartamuk nagyon rövid. Jelenlétük arra utal, hogy a halmaz átlagos kora közel négymillió éves.

A Hubble-űrtávcső 1999-ben készített képe az Ötös-halmazról. Itt még elég kevés részlet figyelhető meg Forrás: ESA/NASA

Jelen pillanatban ezek a csillagok éppen a szupernóvarobbanás határán állnak. Látványos haláluk folyamán hatalmas mennyiségű energiát bocsátanak majd ki, ami viszont fel fogja forrósítani a többi csillag közt lévő anyagot (port és gázt).

Hatalmas fejlődés az infravörös érzékelésben

Ha a mostani megfigyelést összehasonlítjuk az Ötös-halmazról 1999-ben készült képpel,

akkor jól érzékelhetjük azt az ugrásszerű fejlődést, ami az infravörös érzékelésben végbement azóta a Hubble teljesítményében.