A kutatók most jelölik ki a 2020-as Mars-expedíció leszállóhelyét

Mars-térkép
A Mars 2020 expedíció lehetséges nyolc leszállóhelye: 1. Columbia Hills (Gusev), 2. Eberswalde, 3. Holden, 4. Jezero, 5. Mawrth, 6. NE Syrtis, 7. Nili Fossae, 8. SW Melas. A színek a magasságot jelölik (piros a legmagasabb, kék a legalacsonyabb), illetve a kiemelt részen a szürke a leszálláshoz túl poros, a fekete pedig túl magas részeket jelzi
Vágólapra másolva!
Augusztusban több mint 150 szakember részvételével tartottak egy konferenciát Kaliforniában, ahol a Mars 2020 nevű expedíció marsjárójának 21 számításba jövő leszállóhelyének előnyeit és hátrányait vitatták meg.
Vágólapra másolva!

A háromnapos konferencián a kutatók bemutatókat tekintettek meg a javasolt helyszínekről és szavaztak ezek tudományos értékéről.

Nyolcra szűkült a lista

A találkozó végén kialakult a leszállóhelyek nyolcra szűkített listája.

A szakemberek véleménye szerint ezek a helyek kínálják a legjobb lehetőséget a küldetés céljainak megvalósítására.

A Mars 2020 expedíció lehetséges nyolc leszállóhelye: 1. Columbia Hills (Gusev), 2. Eberswalde, 3. Holden, 4. Jezero, 5. Mawrth, 6. NE Syrtis, 7. Nili Fossae, 8. SW Melas. A színek a magasságot jelölik (piros a legmagasabb, kék a legalacsonyabb), illetve a kiemelt részen a szürke a leszálláshoz túl poros, a fekete pedig túl magas részeket jelzi Forrás: NASA/JPL-Caltech

A célkitűzések között szerepel az ősi élet nyomainak kutatása a Vörös bolygón, és a tudományos szempontból értékes minták gyűjtése és raktározása a Földre való esetleges visszaszállításhoz.

Négy fő célkitűzés

A szakemberek négy fő célkitűzés megvalósíthatósága alapján bírálták el a lehetséges helyszínek alkalmasságát, mondta Ken Farley, a misszió egyik tervezőkutatója, a Caltech munkatársa.

Az egyik, hogy

előkészítse a Mars emberi felfedezését.

A marsjárón lesz időjárás-állomás és egy olyan berendezés, amely az atmoszférában lévő szén-dioxidot képes oxigénné alakítani. Ez szükséges lesz majd az emberi felhasználáshoz, és – ami még fontosabb – az üzemanyaghoz.

Következő feladat

a leszállóhely felderítése. Ez egy geológiai tanulmány alapvető része.

Ken Farley Forrás: Caltech

Az élet jeleinek keresése

A harmadik cél egy

felfedezése. Ennek folyamán olyan kőzeteket keresnek, amelyek képesek megőrizni a múltbeli vagy a jelenlegi élet nyomait.

A NASA ezt külön kiemeli a misszió jelmondatában:

„Az élet jeleinek keresése”.

Ehhez egy sor tudományos berendezést pakolnak majd a marsjáróra.

Az utolsó célkitűzés pedig, hogy

egy visszaszállítható mintagyűjteményt állítsanak össze.