A Tejútrendszer új összetevőjét fedezték fel

Tejútrendszer, cefeida
A galaxisunk központi része a most felfedezett cefeida-típusú változócsillagokkal (piros pontok). A galaxis képe művészi illusztráció, a sárga csillag a Nap helyét jelöli
Vágólapra másolva!
A chilei VISTA teleszkóp segítségével a Tejútrendszer számos új égitestjét, többek közt változó csillagokat, halmazokat és robbanó csillagokat sikerült azonosítani. Kiderült, hogy a központban fiatal változócsillagok is vannak.
Vágólapra másolva!

Az Európai Űrügynökség (ESO) egyik nyilvános kutatása, a Vista Variables in the Vía Láctea Survey (VVV) a chilei Paranal Obszervatórium VISTA (Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy) teleszkópja segítségével készített több felvételt különböző időpontokban a galaxisunk középső részeiről infravörös hullámtartományban.

A csillagászcsoport, amelyet Dékány István, a chilei Pontificia Universidad Católica posztdoktori hallgatója vezetett, most ennek a felmérésnek a 2010 és 2014 között gyűjtött adatait használva tett figyelemreméltó felfedezést:

egy korábban ismeretlen komponenst találtak a Tejútrendszerben.

A galaxisunk központi része a most felfedezett cefeida-típusú változócsillagokkal (piros pontok). A galaxis képe művészi illusztráció, a sárga csillag a Nap helyét jelöli Forrás: ESO/Microsoft Worldwide Telescope

Cefeida-típusú változócsillagok

– mondta Dékány, az Astrophysical Journal Letters folyóiratban megjelent cikk vezető szerzője.

A felmérés adatainak elemzésével a csillagászok 655 úgynevezett cefeida-típusú változócsillagot találtak. Ezek a csillagok periodikusan kitágulnak és összehúzódnak. Ez a ciklus néhány naptól hónapokig tarthat, és közben jelentősen változik a fényességük.

A VISTA teleszkóp Forrás: Gerhard Hüdepohl

Jóval fiatalabbak a központ szokásos tagjainál

Az igazán érdekes felfedezés azonban az, hogy a 655 cefeida-típusú változócsillag közül

35 úgynevezett klasszikus cefeidát találtak.

Ezek fiatal, fényes csillagok, rendkívül eltérőek a Tejútrendszer központjának szokásos, sokkal idősebb tagjaitól.

„Mind a 35 felfedezett cefeida kevesebb mint 100 millió éves. A legfiatalabb cefeida csupán 25 millió éves lehet, bár nem zárhatjuk ki még fiatalabb és fényesebb cefeidák jelenlétét sem” – magyarázta a tanulmány második szerzője, Dante Minniti, a chilei Universidad Andres Bello munkatársa.