Csaknem hét órán át tartott a javítás a Nemzetközi Űrállomáson

space Horizontal ASTRONAUT NASA INTERNATIONAL SPACE STATION This NASA TV video grab shows NASA astronaut Jeff Williams making repairs and installing new equipment during a spacewalk at the International Space Station on September 1, 2016. 
Americans Jeff
Jeff Williams az űrsétán
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Űrállomás hűtőrendszerét javította egyebek között hat óra 48 percig tartó űrsétáján csütörtökön két amerikai űrhajós - közölte az amerikai űrkutatási hivatal sajtószolgálata.
Vágólapra másolva!

Kathleen Rubins és Jeff Williams előbb leszerelte azt a tartályt, amelyet korábban azért helyeztek el, nehogy elszivárogjon a hűtőfolyadék a rendszerből. Ezután ellenőrizték a napelemek rögzítéseit, továbbá felszereltek egy nagy felbontású videokamerát, amellyel a későbbiekben az ISS-re érkező űrhajók össze- és szétkapcsolódását követik majd figyelemmel.

Jeff Williams az űrsétán Forrás: AFP/NASA

Jeff Williams már az ötödik alkalommal járt a nyílt világűrben, míg társának, Rubinsnak ez volt a második sétája. Az ISS történetében 1998 óta ez volt a 195. űrséta.

Rubins és Williams utoljára augusztus 19-én hagyta el az ISS-t az amerikai Harmony modul kikötőmodulján keresztül. Ekkor előkészületeket tettek egy, a Harmonyhoz hasonló űrmodul fogadására, amely jövőre érkezik.

A kikötőmodul képes lesz majd fogadni a SpaceX és a Boeing amerikai vállalatok kereskedelmi forgalomban közlekedő űrkapszuláit.