Online útikönyv a Wikipedia mintájára

2006.04.20. 9:23

A legtöbb útikönyv, mire a boltok polcaira kerül már veszít érvényességéből, időközben megváltoznak a benne szereplő árak, éttermek szűnhetnek meg, új metróvonalak épülhetnek, de az utazó mindezekről csak a helyszínen értesülhet. Ezt a hibát próbálja kiküszöbölni egy amerikai utazási portál, amely Wikipedia-szerű online útikönyvet indított, amit a felhasználók szerkesztenek.

A TripAdvisor Inside tulajdonképpen egy kísérlet, amely a Wikipedia online enciklopédia sikereit és az internet adta lehetőségeket próbálja felhasználni az utazási információk ismertetésére.

Az online útikönyvet maguk a felhasználók szerkesztik, minden egyes desztinációhoz személyes élményeik alapján teszik hozzá a többiek számára is hasznos és használható tudnivalókat.

A legfontosabb különbség az Expedia leányvállalataként működő TripAdvisor kezdeményezése és a Wikipedia között, hogy az előbbi üzleti alapon próbálja felállítani az új szolgáltatást és hirdetéseket is elhelyez a weboldalon.

A TripAdvisor jelenleg is közli az utazók személyes véleményét egy adott szállodáról, étteremről, vagy akár városnéző programról, az új szolgáltatás ugyanakkor fokozottabban koncentrál majd a praktikus tudnivalókra, amire egy utazónak szüksége lehet, például az időjárási információkra , az éjszakai élet tudnivalóira, a kulturális eseményekre, rendezvényekre, repülőtéri információkra.

A múlt héten indított online útikönyvet kezdetben csak a TripAdvisor által kiválasztott néhány utazó szerkeszti és kizárólag Nagy-Britanniára, valamint Kaliforniára koncentrál, de az első tapasztalatok függvényében néhány héten belül kiterjesztik a szolgáltatást több országra és minden utazó számára.