Da Vinci nyomában a Loire mentén

2006.05.25. 10:24

A Loire folyó völgyének nyírfás lankáin az 1400-as évek végén, már szinte divat lett fülledt úri mulatságokat szervezni, bűnös vétkekbe esni, szerelmi intrikákba keveredni és az államkincstár elleni bűncselekményeket kipihenni. A kastélyok közül néhány Leonardo da Vinci nevéhez és életéhez is köthető.

A Loire menti kastélyok története Párizs feldúlásának idején kezdődött, amikor VI. Károly egyik hűséges embere a királyi palotába sietett, és a tizenöt éves francia trónörököst lovagi kísérettel Párizsból kimentve, Chinon kastélyában helyezte biztonságba. Először tehát rejtekhely, búvóhely, majd dorbézolások színhelye lett a vidék, később benépesült, a királyok völgye lett, aztán kedvelt üdülőhellyé szelídült, manapság pedig a világörökség része, és két és fél millió turista célállomása.

A  folyó

A Loire folyót tápláló forrás a 1400 méteres magasságból a Cévennes fennsíkról ered. Onnan leereszkedve 1012 kilométer hosszan kanyarog saját völgyében, szőke homokdűnék, nyírfás rekettyék, kristálysziklák, erdők, legelők változatos tájain keresztül.

A Loire-völgyi programok általában a Párizshoz legközelebb eső két-három kastély látogatását tartalmazzák 1-2 napos program keretén belül. Ezzel szemben az igazi utazók a világhírű folyóvölgyet 330 km hosszban hajózzák be, Angers-től Gien-ig. Ezek a turisták nemcsak a Loire-menti kastélyokat, műemlékvárosokat fényképezgetik a hajókról, hanem ha végre lehorgonyoznak és kikötnek, barlangi lakomákon mulatnak, marokra fogják a kappan combot, jó francia borokat iszogatva, kissé illumináltan lődörögnek a borpince-labirintusokban, és teljesen belefeledkeznek az Anjou korba.

A folyami turizmus a Loire kereskedelmi múltjának köszönhetően az egész Anjou vidéken megőrizte fejlett, hajózató folyóhálózatát. Összesen mintegy 400 km vízi út áll a hajók rendelkezésére. Érdekes, hogy a Loire vízhozama igen nagy, ezért óceánjáró hajókkal Nantes-ig (35 km) hajózható.

A kastélyok

A legismertebb és legkedveltebb reneszánsz kastélyok Orléans és Angers között találhatók. A folyó menti tisztásokon egyébként megszámlálhatatlanul sok kastély áll, amelynek falait a közeli hegyek fehér kőtömbjeiből véstek ki a korabeli mesteremberek, olyan míves munkát végezve, hogy a mai utazók teljesen lenyűgözve állnak előttük. Mert - ahogy az egyik útikönyv írja- "... itt minden kőnek története van, minden díszlépcső titkokat őriz, minden park királyi mulatságokról beszél, s minden terem egy letűnt világ visszhangjával van tele." A merészebbek még egy-két autentikus napot el is töltenek korabeli kastélyok és fogadók kőfalai, baldachinos ágyai, fakorsói és súlyos drapériái között.

A legnagyobb és legismertebb kastély Chambord, melyet I. Ferenc egy középkori erődítmény mintájára építtetett meg. Az építkezés 1526-1538-ig tartott és alig egy évre rá, I Ferenc itt látta vendégül V. Károlyt. Arról, hogy az 5500 hektáros birtok 440 szobájából melyikben szállásolták el V. Károlyt és kíséretét, állítólag még vannak feljegyzések.

Az apró tornyokkal díszített kastély legfőbb nevezetessége az a belső, kettős csigalépcső, melyet a legendák szerint Leonardo Da Vinci tervezett. A lépcső érdekessége, hogy az emberek úgy közlekedhetnek mindkét irányba, hogy nem ütköznek egymással.A művészettörténészek szerint a Chambord kastély belső díszítése annyira sajátos, hogy ezt XVI. századi, a jól körvonalazható és felismerhető ízlésvilágot Chambord stílusnak nevezték el.

A leglátogatottabb Loire völgyi kastély a Chenonceau, más néven hölgyek kastélya, még akkor is, ha ez a Cher folyó és nem a Loire partján fekszik (a Loire folyónak 23 mellékfolyója van). Becenevét azért kapta, mert tulajdonosainak többsége nő volt, közöttük néhányan Franciaország legszebb hölgyei.

Első építtetője Catherine Briçonnet, Tours polgármesterének lánya volt. Később II. Henrik tulajdonába került a kastély, aki kegyencnőjének, Diane de Poitiers-nek ajándékozta. Diane csodaszép hölgy volt. Háztartást vezetett, takarított, gondosan megválogatta étrendjét, és ami különösen szokatlan volt abban az időben, Diane rendszeresen tisztálkodott. A reneszánsz wellness szakértőjének háztartási naplója, Chenonceau kastélyában épségben megmaradt. Ő építtette a négyzet alaprajzú reneszánsz kastély mellé a folyón átívelő hidat és egy festménybe illő franciakertet, ahol ma minden évben megrendezik a Kertek Nemzetközi Fesztiválját. A király halála után özvegye, Medici Katalin azonnal bosszút állt Dinae-n: uralkodóként arra kényszeríttette, az ifjú Diane-t, hogy adja át neki a kastélyt azért a Chaumont kastélyért cserébe, amely szintén a Loire-partmenti magaslaton Libanonból áttelepített cédrusfák szomszédságában áll. Chamount, Chenonceau mesevár jellegével ellentétben inkább erődítményszerű, így Diane nem volt túl boldog a cserétől. A kényszeregyesség végül megköttetett.

A Loire menti kastélyok felfedezésének legideálisabb kiindulópontja a Párizstól, 230 kilométerre fekvő Amboise. Leonardo Da Vinci egyébként ebben a Loire menti kisvárosban halt meg. Életének utolsó éveit töltötte itt, ebben a kastélyban, és itt is temették el, külön kis kápolnában, az amboise-i kastély kertjében.

Amboise királyi kastély volt, XIII. és XIV. Lajos sok időt töltött el itt, sőt állítólag muskétások közül, az a bizonyos négy leghíresebb is itt szállt meg időről időre. Az egyéni utazók számára magyar nyelvű tájékoztatók is vannak. Ezekből az információs füzetekből mindent megtudhatunk, így szépen körbejárhatjuk a kastélyt és annak környékét. Összességében Amboiseban a francia királyok sikeresen ötvözött gótikus és reneszánsz palotaépítészetének lehetnek tanúi, és 42 euróért egy reneszánsz vacsorát is elkölthetünk.