Turistákat zárnak a KGB börtönébe

2006.07.28. 13:56

Lettországban újabban börtönbe zárják a békés turistákat, a magukat az egykori szovjet titkosrendőrség, a KGB embereinek kiadó házigazdáknak egyetlen mentsége, hogy a látogatók maguk fizetnek a meghurcolásért.

Egy meleg nyári napon például, 20 rabot - 15 lett egyetemistát és öt amerikai turistát - börtönöztek be a lett KGB egyik büntetés-végrehajtó intézetében. A foglyokat sötétkamrába zárták, felmosatták velük a padlót, és azzal fenyegették meg őket, hogy a WC-t is meg kell tisztítaniuk. Nem csoda, hogy a rabok hamarosan bevallották: mindannyian kapitalista kémek, majd nem sokkal később mégis szabad lábon és nevetve távoztak a marcona katonák tekintetétől kísérve.

Lettországban már nem csak a kitűnő konyha és a szép tengerpartok vonzzák a turistákat, hanem egy újabb, meglehetősen bizarr létesítmény is. Az 1905-ben épült börtönben a szovjet diktatúra a rendszer ellenségeit tartotta fogva és vetette alá kínvallatásnak, sőt, mindennaposnak számítottak a kivégzések is.

Az intézményt 1997-ben zárták be végleg, nemrég azonban fiatal lett vállalkozók elhatározták, hogy turisztikai látványossággá alakítják a helyet, ahol a látogatók - még ha csak jelképesen is - megtapasztalhatják az egykori a KGB módszereit.

Az ötlet sokakban keltett ellenérzéseket, és az is igaz, hogy a turistákat sem a történelem megismerése iránti vágy, sokkal inkább a kaland, a borzongás varázslata vonzza ide - mondta a vállalkozás egyik vezetője, Einars Meiris, a börtönparancsnok. A liepajai intézetben öt eurót (1350 forintot) kérnek el a fogva tartásért.