Monokinis lányok az iráni üdülőszigeten

2006.09.13. 8:34

Az ismert politikai helyzet és a harciasan Amerika ellenes vezetés miatt az iráni turizmust irányító szakemberek kilátástalannak tűnő küzdelemben próbálják javítani az ország rohamosan romló imázsát. Ebben egy parányi sziget segíthet nekik a Perzsa-öbölben, amely mintha egy teljesen más országban lenne. Itt a fiatal párok kéz a kézben sétálhatnak, divatos ruhákat hordhatnak, élvezhetik a vízipipák aromáját, sőt a fürdőruhát is levehetik.

Kish szigete még a legzavarosabb történelmi időken is nyugodt, békés vidéknek számított Iránban, távol az országban szokásos szigorú síita előírásoktól. Évtizedek óta iráni családok ezrei - és bátor külföldiek is - előszeretettel utaznak erre a parányi földdarabra, hogy egy időre megszabaduljanak az iráni nagyvárosok zsúfoltságától és szennyezett levegőjétől, s nem utolsó sorban, hogy vámmentesen vásároljanak.

Mostanában az ország a hevesen Amerika-ellenes vezetés és az elhúzódó nukleáris válság miatti negatív megítélés következményeitől tart. A Kish szigetén élők szinte egyetlen bevételi forrását a turizmus jelenti, s a helyiek most félnek, hogy a vallási rendőrség mind aktívabb jelenléte távol tartja majd a vendégeket a szigettől.

Az emberek azért jönnek ide, hogy kicsit szabadnak érezzék magukat, de alkotmányunk kimondja, hogy az iszlám köztársaságnak szigorúan iszlámnak kell maradnia - mondja Behzad Foroutan, aki egy nyugati stílusú divatüzletet működtet Kish szigetén.

Kish, a maga történelmi látnivalóival, tiszta kékvizű strandjaival tökéletes példája az Iránban oly gyakori ellentmondásoknak. Míg az iráni kormányzat azon fáradozik, hogy szigorú iszlám törvényeket erőszakoljon ki, a vezető réteg másik fele azon aggódik, hogy ilyen "háttérrel" különösen nehéz lesz látványos turisztikai desztinációként "eladni" az országot.

Pedig a helyi befektetők dollármilliókat költenek a szigeten gombamód szaporodó szállodákra, golfpályákra és vízi vidámparkokra, hogy ezzel is valamiképpen ellensúlyozzák az iráni gazdaság olajfüggőségét. Az ország külföldi megítélése ugyanakkor akadályozza a gyors fejlődést.

Az iráni turisztikai szakemberek meggyőződése, hogy történelmi emlékei, és természeti látnivalói miatt Iránnak a világ 10 leglátogatottabb ország között lenne a helye, ehelyett az utolsó helyek egyikén áll a sorban, közvetlenül Burkina Faso és Csád társaságában.

Ráadásul a leginkább piacképesnek tartott Kish cseppet sem lebecsülendő ellenfele az öböl túlsó partján lévő, robbanásszerű fejlődést produkáló Dubai, ahol szintén adómentesen vásárolhatnak a vendégek, a hölgyeknek nem kell eltakarniuk hajukat és a strandok sincsenek nemek szerint elkülönítve. Ráadásul a keletiek számára kiemelten fontos vásárlási szenvedélynek is jobban hódolhatnak az Emirátusokban, ahol több nagy, ismert nyugati márka közül válogathatnak, míg Kish szigetén csak néhány boltban kaphatók ezek az árucikkek, a döntő többség a helyi ipar termékei közül kerül ki. Szintén probléma, hogy míg Dubaiban, Bahreinben és más Öböl-menti országban a nagy nyugati szállodaláncok is megjelentek, Kish szigetén csupán helyi befektetők építkeznek.

A helyiek szerint az Iránban tapasztalható ellentmondások gyakorlatilag lehetetlenné teszik a turizmus fejlődését. Sokat hangoztatott vélemény, hogy az ország lakosságának talán csak 20 százaléka ellenzi a "bikini-turizmust" de épp ez a 20 százalék van hatalmon.

Pedig Kish szigetén szinte minden megvan, hogy az ország legalább egy parányi szigete kitörjön az elszigeteltségből. Még akkor is, ha például a hölgyeknek magas fallal körülvett strandokon szabad csak fürdeniük a tengerben. Igaz, a fal túlsó oldalán - női őrök szigorú tekintete mellett - monokiniznek, merész szabású fürdőruhákat hordanak, barnítóval kenik lábukat, sőt cigarettáznak is, hogy aztán távozáskor már bokáig érő csadorban és hajukat takaró kendővel lépjenek ki a kapun. Mégis, a sziget soha nem látott szabadságérzéssel ajándékozza meg őket, s más ide látogató irániakat is.

A Kish környéki vizek ideálisak búvárkodásra, a korallszirtek közelében ritka halfajok és delfinek láthatók, a 800 éves városban lévő történelmi romok, és az egyedülálló földalatti vízvezeték hálózat páratlan élményt nyújtanak a látogatóknak.

Optimizmusra adhat okot, hogy külföldi cégek fokozatosan érdeklődnek a helyi befektetések iránt; ezeket 15 éves adómentességgel és egyszerűsített cégalapítási eljárásokkal próbálják ide csábítani. A brit Standard Chartered Bank helyi fiókirodát alapított a szigeten, az Iránban működő külföldi olajcégek munkatársai pedig házakat vásárolnak itt saját maguk számára, vagy befektetési céllal, hiszen a Perzsa-öböl országai és kereskedelmi központjai innen karnyújtásnyira vannak.

Külföldi állampolgárok, beleértve az amerikaiakat is két hétig vízummentesen tartózkodhatnak Kish szigetén, izraelieket viszont nem engednek az országba. A kormányzati statisztikák szerint az elmúlt évben közel egymillió látogató lépett Kish szigetére, döntő többségük természetesen iráni állampolgár.