Passau: város három folyó találkozásánál

2006.09.19. 17:06

Duna, Inn, Ilz játékának sajátos elegyéből kialakult Passau a nevezetességek, az óváros, és a kanyargós utcák összjátékából született hangulatnak köszönheti rendkívüli szépségét. Ebben a 700 éves városban főleg kereskedelemmel foglalkoztak, és a jómódú kereskedők igényei igen nagyok voltak, iskoláztatták magukat, és pezsgő társasági életet éltek. A passaui egyetem és tulajdonképpen az egész város visszatükrözi a tudományos tradíciókat és történelmet. Valójában a város attól olyan népszerű a fiatalok körében is, mert sokkal többet nyújt, mint csak saját történelmi múltjának maradandó látványa.

Látnivalók

Magasan a város felett fekvő Veste Oberhaus a város történelmének egyik impozáns mesterműve és egyben Passau nevezetessége. Nagyszerű kilátás nyílik innen nemcsak az óvárosra, de a hármas folyótorkolatra is, ahol a Duna, az Inn, és az Ilz találkozik. Rengeteg a fiatal az Oberhaus környékén egyrészt a kilátás, és az itt működő ifjúsági szállás okán. A várban található Történelmi Múzeum állítólag annyira élvezetes az interaktív megoldások miatt, hogy egy egyszerű múzeumi sétából majdhogynem kalandtúra lesz. Aki szívesen részt venne ezen, annak a Rathausplatz-tól félóránként induló buszjáratra kell fölszállnia, és 5 eurót kell a zsebébe készítenie.

A régi városháza is egy remek látnivaló: egykoron titokzatos hely volt, ma pompásan díszített lenyűgöző látványosság. Csakúgy, mint a passaui Szent István-dóm, a világ legnagyobb templomi orgonájával.  A Szent István-dóm az óváros legmagasabb pontján található. Nehéz barokk stukkói és meseszép freskói, mind olasz mesteremberek munkái, akik az 1662-es tűzvész után kezdtek nagy munkába.

A világhírű orgonának, amely a székesegyházban található 17 974 sípja, 233 regisztere, és négy harangjátéka van. Az óriás orgona öt egységét egyszerre is lehet működtetni, amely gigantikus látványt, és mindent elsöprő akusztikai élvezetet nyújt.

A dómban külön idegenvezetést is igényelhetünk, márciustól egészen októberig magyar nyelven is. (Felnőtteknek 1, 50 gyerekeknek 0, 75 euró.) Ugyanitt orgonakoncerteket is hallgathatunk, minden csütörtök este fél nyolckor, mindössze 5 euróért.

Az óváros és a három folyó torkolata, vagyis a Dreiflüsseck sokak szerint a legszebb része Passaunak. A városi sétáinkból ne hagyjuk ki a Domplatzot, Residenzplatzot, és a Niederburg kolostort. Itt nyugszik ugyanis Szent István királyunk felesége Gizella.

Az idilli sörkertek, az egyedi ételek, és a megannyi színes piac is hozzátartozik a passaui látnivalókhoz. Ugyanilyen kihagyhatatlan látnivaló az utcazenészek játéka, a kabaréműsorok, az ismert Európa Hetek ünnepi játékai, valamint a galériák és múzeumok összehasonlítatlanul egyedi kiállításai.

A Höll utcában például, rengeteg képzőművészt figyelhetünk meg munka közben. A nyitott műhelyek remek turistacsalogatók, akár kikapcsolódásra, akár vásárlásra.

Biciklizés túrázás, hajókirándulás

A város sajátos fekvése a három folyó torkolatánál számos kisebb nagyobb bicikliútvonallal rendelkezik, és Passau egy ideális kiindulópont a kirándulóknak is. Az evezés és a golfozás különösen kedvelt még a helybéliek körében is. A turistákat pedig a kiváló úthálózat és a remek infrastruktúra vonzza a környező vidékekre. Európa egyik legnagyobb golfpályája szintén itt, Passau közvetlen közelében található.

S minthogy a városnak hatalmas vonzerőt biztosítanak a vizek, Passauban több órás hajóutak és kirándulások szinte kihagyhatatlanok. Az egyik legszebb ilyen kirándulás a Duna völgyének felfedezése, akár Engelharts, vagy a szomszédos Linz, vagy akár Deggensdorf irányába hajóznánk. Ezenkívül a nagy utasszállító hajók innen Passauból indulnak Bécs és Budapest felé. Egy Passau-Linz-Passau egynapos kirándulás 12 euró, de nagyobb utakat is tehetünk. Például a Passau-Linz-Wachau-Bécs vonalat 69 euróért végighajózhatjuk.

Szabó Kata