Burgenlandban megújultak a magyar várak

2006.10.27. 15:52

Ki hitte volna, hogy kőszegtől alig pár kilométerre csodálatos várkastélyok bújnak meg az Alpok vonulatai között? Burgenlandi kalandozásunk során három települést fedeztünk fel, megcsodáltuk a szállodával is rendelkező Léka, illetve Borostyánkő impozáns várát, bekukucskáltunk Városszalónak zárt udvarába, s átruccantunk Alsó-Ausztria egyik "romkertjébe", Kirchschlagba.

Nyugat-Magyarországról már csupán egy lépés Ausztria, s bár egykori magyar területen járunk, mégis alapvető különbségek fedezhetők fel. Rendezett utak, kertek, szántóföldek mellett a helyi nevezetességek fenntartására is alapos gondot fordítanak. Nem véletlen, hogy a csodálatos kőszegi óvárosban található Jurisics-vár látványa után a határtól mindössze tíz kilométerre található Léka várkastélya elkápráztatja a Burgenlandba utazókat.

Léka (németül Lockenhaus, horvát Likva) vára kiemelkedik a faluképből, a hegyen található impozáns épület piros-sárga zsalugáterei messziről csalogatják a turistákat. A 13. század elején német betörések ellen épült vár a nyugati határvidék első kővára volt. A helység neve először 1254-ben, IV. Béla nyugati hadakozása idején merült fel az oklevelekben. A XIII. században a Németújváriak (más néven a Kőszegi grófok) szerezték meg, Károly Róbert tőlük vette vissza, a XIV. század végén a Kanizsai-családnak adta Zsigmond király. 1535-ben Kanizsai Orsolya hozományaként Nádasdy Tamás kapta meg, így kezdődött a Nádasdy-korszak, amelynek idején a vár 1605-ben sikeresen visszaverte a török rohamot, majd rövid ideig a rémtettek legendája is behálózta.

A család tagja volt ugyanis Báthori Erzsébet is, akit fiatal lányokon elkövetett kéjgyilkosság vádjával előbb halálra, majd életfogytiglan börtönre ítéltek. A bűntetteket Báthori a csejtei és a sárvári várban követte el, ám a szóbeszéd szerint orgiák színtere lehetett a lékai vár is.

Forrás: [origo]

Léka vára - nézze meg galériánkat!

A család utolsó tulajdonosa, Nádasdy Ferenc (1622-1671) volt, akit a Wesselényi-összeesküvésben való részvételéért fő- és jószágvesztésre ítélték, elkobzott birtokait 1676-ban herceg Esterházy Pál vette meg, s a vár a 20. század elejéig Esterházy-tulajdonban is maradt

Az osztrák államszerződés aláírása és a megszálló csapatok kivonulása után 1956-ban Paul Anton Keller osztrák író vásárolta meg a várat, ahol múzeumot, és szállót rendezett be. A vár 1980 óta a Prof. Paul Anton Keller Alapítvány tulajdona. A felújítási munkák eddig mintegy 15 millió eurót emésztettek fel.

Forrás: [origo]

Léka vára - nézze meg galériánkat!

Az alsóvár jelentős része szállodaként üzemel, a 160 ágyas várhotelben az egyágyas szoba 60, a kétágyas 45, a háromágyas 40, a négyágyas pedig 35 euróba kerül éjszaka/fő. Ugyanezek az árak apartman esetén 50, 35, 30, 25 eurót kóstálnak. A szállodából külön feljárat vezet a várba, amelynek belső udvara folyamatos felújítás alatt áll. Található ott szabadtéri színpad, játszótér, sőt igazi, "korabeli" tekepálya is.

A kastély minden helysége felújított, az első szinten korabeli konyha, étkező és ivó található, de van kultuszterem és lovagterem is (utóbbi már egy szinttel feljebb), ahol feltételezhetően a templomosok és/vagy a johanniták tartottak titkos gyűléseket.

A felső várudvart az ötszögletű, ötszintes, sátortetős öregtorony, a karcsú kápolnatorony és az úgynevezett palota övezi. Az udvaron látható 2 méter széles és 114 méter mély kutat 1548-49-ben Nádasdy Tamás nádor készíttette, a monda szerint a kútból földalatti titkos folyosó nyílik a külvilágba.

A várban egy 600 fős koncertterem is található, ahol a lockenhausi kamarazene-fesztivált rendezik meg évről évre nagy sikerrel. A vár egész évben látogatható, felnőtteknek 5, gyerekeknek 2,5, diákoknak és a hotel lakóinak 4 euróba kerül a belépőjegy.

Előző
  • 1
  • 2
Következő