Las Vegas a múlt, jön Szingapúr

2007.06.05. 11:50

Mi tehet igazán sikeressé és látogatottá egy turisztikai célpontot? Elsőként természetesen a helyi kultúra és a történelmi látnivalók, de nem mellékesek a vásárlási lehetőségek, a szórakoztató témaparkok jelenléte sem, na és persze a kaszinók. Ázsiában legalábbis mindenképp. A legújabb rulett-főváros Szingapúr lehet.

Las Vegas dicsősége és fénye már a múlté. Néhány éve a Hong Konggal "szemközt" lévő, egykori portugál gyarmat, Makaó vált a világ elsőszámú kaszinó-központjává, olyannyira, hogy a szerencsejátékokból származó éves bevétele már most meghaladja az amerikai városét.

A városállam előkelő helyezése azonban néhány év múlva megszűnhet, mivel az eddig gazdagsági teljesítményével kitűnő Szingapúr elhatározta, hogy ráerősít a turizmusra, s ezen belül is a szerencsejáték rajongókra - írja a CNN Travel.

Mivel a parányi ország az utóbbi időszakban csökkentette függőségét az elektronikai cikkek exportjától, úgy döntött, hogy az egyéb sikerüzletágak - például a banki szektor és a világ legnagyobb kikötőjének üzemeltetése - mellett egyre nagyobb hangsúlyt fektet a turizmusra is. Szingapúr már eddig is az ázsiai, ausztrál és európai utasok számára is a bevásárló-turizmus fellegvára volt, a városba érkezve, már a repülőtéren is minden a vásárlásra, fogyasztásra készteti az embert. Az idegenforgalom a szingapúri GDP 5 százalékát adja, ami jelentősnek mondható, de az ország vezetése nem elégszik meg ezzel.

Szingapúr egyetlen komoly hátránya a többi ázsiai országgal szemben, hogy igazán híres épített örökséggel nem rendelkezik. Nincs itt a Taj Mahalhoz, vagy Angkorhoz fogható történelmi látnivaló, ezért nem marad más, mint a mesterséges látványosságok építése. Ezekre is lehet sikeres idegenforgalmat alapozni - véli Tony Wheeler, a hátizsákos utazók bibliájaként ismert Lonely Planet útikönyvek társalapítója, aki szerint elég csak a világ számos pontján megtalálható Disneyland-parkokra gondolni, amelyek évente több millió turistát vonzanak. Hasonló szerepet tölthetnek be a kaszinók is.

A turisztikai vonzerő kialakításához Szingapúrnak először le kell küzdenie néhány olyan sztereotípiát, amely az országgal kapcsolatosan, joggal, vagy jogtalanul, él az emberek tudatában. A városállam tekintélyelvű berendezkedéséről is ismert - mai napig érvényben van a halálbüntetés, a politikai mozgalmak drasztikus letörése - s köztudott, hogy milyen szigorú büntetésekre számíthat, aki mondjuk rágógumizik az utcán, netán elszór egy cigarettacsikket.


Felhőkarcolók a halászviskók helyén

A szigor a helyieket mit sem zavarja és a mindezek eredményeként lépten-nyomon tapasztalható jólét a nyugati demokráciákból érkező turistákat is zavarba ejti. Az egyre növekvő számban utazó kínai, indiai és egyéb ázsiai turistákat pedig egyáltalán ne érdeklik ezek a körülmények, ők egyszerűen vásárolni, szórakozni és sok-sok pénzt költeni járnak Szingapúrba.

Ennek érdekében a városállam számtalan olyan turisztikai fejlesztést valósít meg a közeljövőben, amelyek tovább növelheti az idegenforgalom bevételeit. Mindezek érdekében eltörölték a kaszinók működését tiltó évtizedes törvényt, s jelenleg is építenek két hatalmas kaszinó és üdülőkomplexumot. Közülük az egyik az Universal Studios-szal közösen kialakított kaszinó, amely egymagában is több millió külföldi turista fogadására lesz alkalmas, már építik és hamarosan át is adják a London Eye-hoz hasonló hatalmas óriáskereket és nem utolsó sorban az tervezik, hogy legalizálják a kaszinókat is. Májusban került napvilágra, hogy a jövőben Szingapúr is rendezhet Forma-1-es futamot, amelytől nemcsak a városállam ismertségének növelését várják, hanem évi 100-150 millió dolláros nyereséget is.

A kétségtelenül megvalósuló tervek azt mutatják, hogy Szingapúr változtatni szeretne eddigi megítélésén. Több szeretne lenni egy egyszerű bevásárlóközpontnál, amihez a Forma 1, a kaszinók és témaparkok kétségtelenül hozzájárulnak, de szakértők szerint a kulturális aktivitás nélkülözhetetlen lenne ahhoz, hogy Szingapúr ténylegesen a legnagyobb turisztikai látványosságok közé emelkedjen.