[origo] utazás

Feleségcipelés és szauna vb a finn nyárban

Vass László|2007. 06. 18., 16:54|Utolsó módosítás:2008. 05. 14., 13:32|

Az évente megrendezett Helsinki Fesztivál, a Pori Jazz, a Kuopio Tánc és a Seinajoki Tangó Fesztivál már nemzetközi hírnévre tett szert, de rajtuk kívül több tucat kisebb rendezvényre is érdemes ellátogatni Finnországban ezen a nyáron. Ilyen például a telefonhajító-, a feleségcipelő-, a léggitár-verseny és a szauna világbajnokság.

Ha nyáron a meleg elől észak felé menekülnénk, de nem lenne semmilyen konkrét úti célunk, vagy programunk, érdemes Finnország felé vennünk az irányt, ahol a hagyományos és kötelező látnivalókon kívül számtalan őrült és szokatlan dologban vehetünk részt.

Utazásunkat kezdhetjük például egy gőzhajós sétakirándulással az ország délnyugati partvidékén, ahol a közeli szigeteket fedezhetjük fel egy ősrégi eredeti gőzhajóval. A táj megismerésére kiválóan alkalmas a Naantali gőzös, amely naponta kétszer teszi meg az utat Turku és az idilli fekvésű Naantali városka között. Különösen családosok számára ajánlott a hajókirándulás, mert útközben a szülők finn specialitásokat kóstolgathatnak a fedélzeten, közben a gyerekekre kincsvadászat vár. A kapitánytól pedig elleshetik a kormányzás trükkjeit is. A másik sétahajóval a Loistokarival párok is szervezhetnek programot. Különösen a vacsoraestek népszerűek, ahol grillezett halkülönlegességek között válogathatnak a vendégek.

Ha már Turkuban járunk érdemes megnézni Június 30. és július elseje között a város főterét. Ilyenkor minden évben középkori árusok foglalják el a délnyugat-finnországi kisváros főterét. A kézművesek nem csupán árulják a portékájukat, hanem be is mutatják, hogyan készülnek a portékák. A látogatókat középkori zene és százszereplős szabadtéri színi előadások is várják az óvárosban. A vállalkozó szellemű felnőttek és gyerekek történelmi játékokban is részt vehetnek.

Jó hír: Ismét jár a kocsmavillamos Helsinkiben

Május 15-e óta újra közlekedik Helsinkiben a jellegzetes piros kocsmavillamos, melyet a népszerű Koff sör gyártója üzemeltet. A villamos 40 perces útja során átszeli Helsinki belvárosát, érinti az Olimpiai Stadiont, a Nemzeti Operaházat, a Nemzeti Múzeumot és a Piacteret. A viteldíj 8 euró, de az italokért külön kell fizetni. Indulás óránként a Mikonkaturól (a főpályaudvar közelében), de 14.00 és 20.00 óra között a fent említett nevezetességek közelében is fel lehet szállni a villamosra, sőt csoportok ki is bérelhetik a villamost.

Egy másik érdekes program a fővárosban a Linnanmäki Vidámpark, ahol az idén nyáron számos attrakciót ingyenesen vehetnek igénybe a látogatók, mivel a létesítményt üzemeltető alapítvány idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. Nem kell jegyet váltani a Panorama kilátótoronyba, és a parkba is ingyenes a belépés. Megújult az egyik hullámvasút és a csalóka tükrökkel berendezett Sokkelo, továbbá a ködgéppel és különleges vetítésekkel feldobott kísértetvonat is.

A Vidámpark szomszédságában fekszik a tenger élővilágát bemutató Sea Life kiállítás, melynek különlegessége az új Vaara (Méreg) részleg, ahol a világ legmérgezőbb víziállatait, a többi között tengeri kígyókat és kőhalakat láthatunk.

Vidéki programok

A kelet-finnországi Sonkajärviben 1992 óta rendezik meg a feleségcipelő versenyt. A legendák szerint a XIX. századra nyúlik vissza ennek a furcsa eseménynek az eredete, amikor egy helyi "rosszfiú", Herkko Ronkainen a vállán cipelte végig a falun választottját. Azóta a verseny nemzetközivé vált. Az idei világbajnokságot július 7-én rendezik.

A mobiltelefonhajító versenynél jellegzetesebb finn szórakozást el sem képzelhetünk a Nokia hazájában. Az idei telefonhajító világbajnokságot augusztus 25-én rendezik meg a kelet-finnországi Savonlinna közelében, Riihisaariban. A jelentkezők számára a rendezők biztosítják a hajítás tárgyát jelentő kiöregedett mobiltelefonokat. A versenykiírás szerint "doppingteszttől nem kell tartaniuk a versenyzőknek", de a zsűri kizárhatja a versenyből azokat, akik, "fizikai és mentális felkészültsége nem alkalmas a tökéletes teljesítményhez."

 


Rövidfilm Finnországról

 

Nyár végén szeptember 5-7. között a világ minden részéről érkező léggitárosok mérik össze tudásukat a helyi virtuózokkal Ouluban. A verseny mellett szakmai előadások, tréningek és bemutatók teszik változatossá a programot. A korábbi versenyek finn dominanciáját az immár nemzetközivé vált összecsapáson tavaly egy japán első helyezett törte meg, a dobogósok között ausztrál és német versenyző is akadt. Magyar versenyzőről nincs hír.

Hasonlóan izgalmasnak ígérkezik a Szauna Világbajnokság is. A feladat egyszerű: ki bírja tovább a felfűtött kamrában? Az immár kilencedik alkalommal megrendezendő SzaunaVilágbajnokságon Heinolában augusztus 3-4. között 16 nemzet 80 versenyzője mérheti össze kitartását. Az idén kazah és dél-koreai versenyző is lesz az indulók között. Nevezni még lehet a Heinola-i turistairodában.

[origo]

Címlapsztori»

Forrás: Wikipedia Kis Dubaj épül Budapesttől 380 kilométerre Rá sem lehet ismerni majd déli szomszédunk fővárosára, ha elkészül a szerb kormány és az arab befektetők projektje.
  Forrás: Puskás Zoltán Vasfüggöny helyett pazar túrautak Szombathelyen nőttem fel, a szívem egy része az ország nyugati végében maradt. A Kőszegi-hegység jellegzetes vonulata első látásra csak egy tipikus magyar középhegység, ...
  Forrás: Origo Így néz ki egy igazi illiberális állam Egészen olyan, mint Disneyland, csak itt van halálbüntetés - talán ennél jobban még senki nem fogalmazta meg Szingapúr lényegét. A délkelet-ázsiai illiberális mintaállam ...
  Forrás: Kisgyörgy Éva Budapesten a házak is tudnak mesélni Budapesten szinte minden hétvégére jut valami érdekes fesztivál, de számomra a legkedvesebb a Budapest100 programsorozata. Néhány lelkes fiatal kezdeményezéséből ...
  Forrás: Harkányi Árpád Biciklivel vágtunk neki a 17. századnak Belize-ben sok élményben volt részünk, többek között mennonitákkal is találkoztunk. E vallás követői ma is 17. századi körülmények között próbálnak élni, ami nem igazán ...
  Forrás: Bóna Gergely Európa Jeruzsáleme nincs is messze tőlünk Nevezték már Európa puskaporos hordójának, de Európa Jeruzsálemének is. Bosznia-Hercegovina és fővárosa, Szarajevó, amelyet a 20. század eseményei alaposan megtépáztak, ...
  Forrás: Nagy-Szabó Orsolya Új-Zélandon dolgozni életre szóló kaland 2014-ben úgy döntöttem, hogy jelentkezem az egyéves új-zélandi Working and Holiday vízumra. Az utazást már évek óta tervezgettem, és amikor megtudtam, hogy létezik ez a ...
  Forrás: Németh András Megtaláltam Európa legtutibb nyaralóhelyét Amint az beszámolónk első részéből kiderült, Macedónia fővárosa, Szkopje első pillantásra koszos betondzsungelnek tűnt, mégis hamar megszerettük. A macedón Balaton, az ...
Hirdetés
Electrolux EN 4001 AOW kombinált hűtőgép az eluxshop.hu-tólA++ energiaosztály, 285 liter hűtő + 90 liter fagyasztó, páratartalom szabályzás a zöldségeknek és gyümölcsöknek, megfordítható ajtónyitás, LED világítás
114 900 Ft
Légy az indulási Oldal szerzője!
Ajánlat
Ajánlat
Ajánlat
Ajánlat