[origo] utazás

Feleségcipelés és szauna vb a finn nyárban

2007.06.18., 16:54|Utolsó módosítás:2008. 05. 14., 13:32|

Az évente megrendezett Helsinki Fesztivál, a Pori Jazz, a Kuopio Tánc és a Seinajoki Tangó Fesztivál már nemzetközi hírnévre tett szert, de rajtuk kívül több tucat kisebb rendezvényre is érdemes ellátogatni Finnországban ezen a nyáron. Ilyen például a telefonhajító-, a feleségcipelő-, a léggitár-verseny és a szauna világbajnokság.

Ha nyáron a meleg elől észak felé menekülnénk, de nem lenne semmilyen konkrét úti célunk, vagy programunk, érdemes Finnország felé vennünk az irányt, ahol a hagyományos és kötelező látnivalókon kívül számtalan őrült és szokatlan dologban vehetünk részt.

Utazásunkat kezdhetjük például egy gőzhajós sétakirándulással az ország délnyugati partvidékén, ahol a közeli szigeteket fedezhetjük fel egy ősrégi eredeti gőzhajóval. A táj megismerésére kiválóan alkalmas a Naantali gőzös, amely naponta kétszer teszi meg az utat Turku és az idilli fekvésű Naantali városka között. Különösen családosok számára ajánlott a hajókirándulás, mert útközben a szülők finn specialitásokat kóstolgathatnak a fedélzeten, közben a gyerekekre kincsvadászat vár. A kapitánytól pedig elleshetik a kormányzás trükkjeit is. A másik sétahajóval a Loistokarival párok is szervezhetnek programot. Különösen a vacsoraestek népszerűek, ahol grillezett halkülönlegességek között válogathatnak a vendégek.

Ha már Turkuban járunk érdemes megnézni Június 30. és július elseje között a város főterét. Ilyenkor minden évben középkori árusok foglalják el a délnyugat-finnországi kisváros főterét. A kézművesek nem csupán árulják a portékájukat, hanem be is mutatják, hogyan készülnek a portékák. A látogatókat középkori zene és százszereplős szabadtéri színi előadások is várják az óvárosban. A vállalkozó szellemű felnőttek és gyerekek történelmi játékokban is részt vehetnek.

Jó hír: Ismét jár a kocsmavillamos Helsinkiben

Május 15-e óta újra közlekedik Helsinkiben a jellegzetes piros kocsmavillamos, melyet a népszerű Koff sör gyártója üzemeltet. A villamos 40 perces útja során átszeli Helsinki belvárosát, érinti az Olimpiai Stadiont, a Nemzeti Operaházat, a Nemzeti Múzeumot és a Piacteret. A viteldíj 8 euró, de az italokért külön kell fizetni. Indulás óránként a Mikonkaturól (a főpályaudvar közelében), de 14.00 és 20.00 óra között a fent említett nevezetességek közelében is fel lehet szállni a villamosra, sőt csoportok ki is bérelhetik a villamost.

Egy másik érdekes program a fővárosban a Linnanmäki Vidámpark, ahol az idén nyáron számos attrakciót ingyenesen vehetnek igénybe a látogatók, mivel a létesítményt üzemeltető alapítvány idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. Nem kell jegyet váltani a Panorama kilátótoronyba, és a parkba is ingyenes a belépés. Megújult az egyik hullámvasút és a csalóka tükrökkel berendezett Sokkelo, továbbá a ködgéppel és különleges vetítésekkel feldobott kísértetvonat is.

A Vidámpark szomszédságában fekszik a tenger élővilágát bemutató Sea Life kiállítás, melynek különlegessége az új Vaara (Méreg) részleg, ahol a világ legmérgezőbb víziállatait, a többi között tengeri kígyókat és kőhalakat láthatunk.

Vidéki programok

A kelet-finnországi Sonkajärviben 1992 óta rendezik meg a feleségcipelő versenyt. A legendák szerint a XIX. századra nyúlik vissza ennek a furcsa eseménynek az eredete, amikor egy helyi "rosszfiú", Herkko Ronkainen a vállán cipelte végig a falun választottját. Azóta a verseny nemzetközivé vált. Az idei világbajnokságot július 7-én rendezik.

A mobiltelefonhajító versenynél jellegzetesebb finn szórakozást el sem képzelhetünk a Nokia hazájában. Az idei telefonhajító világbajnokságot augusztus 25-én rendezik meg a kelet-finnországi Savonlinna közelében, Riihisaariban. A jelentkezők számára a rendezők biztosítják a hajítás tárgyát jelentő kiöregedett mobiltelefonokat. A versenykiírás szerint "doppingteszttől nem kell tartaniuk a versenyzőknek", de a zsűri kizárhatja a versenyből azokat, akik, "fizikai és mentális felkészültsége nem alkalmas a tökéletes teljesítményhez."

 


Rövidfilm Finnországról

 

Nyár végén szeptember 5-7. között a világ minden részéről érkező léggitárosok mérik össze tudásukat a helyi virtuózokkal Ouluban. A verseny mellett szakmai előadások, tréningek és bemutatók teszik változatossá a programot. A korábbi versenyek finn dominanciáját az immár nemzetközivé vált összecsapáson tavaly egy japán első helyezett törte meg, a dobogósok között ausztrál és német versenyző is akadt. Magyar versenyzőről nincs hír.

Hasonlóan izgalmasnak ígérkezik a Szauna Világbajnokság is. A feladat egyszerű: ki bírja tovább a felfűtött kamrában? Az immár kilencedik alkalommal megrendezendő SzaunaVilágbajnokságon Heinolában augusztus 3-4. között 16 nemzet 80 versenyzője mérheti össze kitartását. Az idén kazah és dél-koreai versenyző is lesz az indulók között. Nevezni még lehet a Heinola-i turistairodában.

[origo]

Címlapsztori»

Forrás: Lantos Gábor A fekete homokos strandon még él Woodstock szelleme Bár hivatalos statisztikai adatokat nem láttam, a Hawaii-szigeteken élő ismerőseim szerint százból nyolcvan turista a honolului megérkezés után ki sem mozdul az állam ...
    Forrás:  Photo Courtesy of Dar Al Ilyen lesz a világ legnagyobb szállodája Eddig a Las Vegas-i Venetian Hotel volt a csúcstartó a maga 7128 szobájával, 2017-ben azonban 10000 szobás megahotel nyílik Szaúd-Arábiában, a muszlimok első számú ...
    Forrás: Darányi Zsófia Zágráb utcáin a szemét ismeretlen fogalom A horvátországi utazások elsődleges célpontja általában nem Zágráb, hanem az Adria vagy a Plitvicei-tavak, pedig igazán megér egy kis időt a horvát főváros felfedezése ...
    Forrás: Flickr/michal Lenézni a Magas falról nem mindennapi élmény A május már a tavaszi túrák és a hüttézések hónapja. A hegyek még hófoltosak, de a zöld, a sziklák és a napfény hívogat a természetbe. Például a Bécshez közeli Hohe ...
    Fotó: Vörös Szabolcs - Origo Tényleg nehezen talál ennél szebb metrót Noha tavaly nyáron már felfedeztük legismertebb megállóit, utólag beláttuk, hogy hiba volt mindössze egy napot tölteni vele, hiszen megannyi állomását érdemes még ...
Hirdetés
Electrolux EN 4001 AOW kombinált hűtőgép az eluxshop.hu-tólA++ energiaosztály, 285 liter hűtő + 90 liter fagyasztó, páratartalom szabályzás a zöldségeknek és gyümölcsöknek, megfordítható ajtónyitás, LED világítás
114 900 Ft
Légy az indulási Oldal szerzője!
Ajánlat
Ajánlat
Ajánlat
Ajánlat