Angkor: a khmerek büszkesége

Vágólapra másolva!
Ugyan kimaradt a sokat vitatott új világcsodák közül, a kambodzsai Angkor kétségtelenül az egyik legimpozánsabb épületegyüttes a Földön, amit több százezren keresnek fel évente.
Vágólapra másolva!

Alig egy órát repül a gép Bangkokból, s a landoláshoz közeledve a távolban már láthatók is Dél-kelet Ázsia legnagyobb történelmi látványossága, Angkor égbetörő templomtornyai. A romváros mellett lévő, egykor jellegtelen, poros kis település, Siem Reap mára Kambodzsa talán leggyorsabb ütemben fejlődő kisvárosa lett, ami természetesen az idesereglő turistáknak és az általuk elköltött dollár ezreknek köszönhető.

Ha valaki Kambodzsából csak Angkorra kíváncsi, érdemes legalább 3-4 napot szánni az itt tartózkodásra, ezalatt az idő alatt kényelmesen bejárhatók Angkor kötelező látnivalói, s marad még idő másra is. A tévhittel ellentétben ugyanis Angkor nem kizárólag a leghíresebb építményből, Angkor Vatból áll, hanem több különálló templomból és szentélyből, amelyek más-más időszakban képezték a khmerek fővárosának központját, s nem mellékesen egymástól sokszor több kilométeres távolságban vannak.

Az év szinte minden időszakában tapasztalható turistaáradat miatt célszerű jó előre lefoglalni a szállást Siem Reapban. A kínálat az egyszerűbb háromcsillagos szállodáktól a luxushotelekig bőséges és évről-évre növekszik, hiszen sorra építik a kisebb-nagyobb szállodákat a városban és környékén, amelyek egy helyi rendeletnek köszönhetően nem lehetnek magasabbak Angkor Vat tornyainál. Aki pedig nem vágyik szállodai kényeztetésre, a város több tucat hangulatos vendégháza közül válogathat. Ezekben már 1-15 dollárért is eltölthetünk egy éjszakát reggelivel, s garantált a színes nemzetközi társaság.

Angkor felfedezése előtt még egy-két dolgot el kell intézni a városban. Ki kell választani, hogy milyen közlekedési eszközzel keressük fel a romokat. Olyan módot érdemes választani, ami elég kényelmes és nem is túl drága. A bicikli és a légkondicionált taxi így nyugodtan kimaradhar. A legjobb megoldás és egyben a leghangulatosabb verzió is a tuk-tuk, több ázsiai ország nemzeti közlekedési eszköze. A kambodzsai tuk-tukok egyszerű kismotorokra erősített szekerek vagy hintók, amelyekre tetőt eszkábáltak, hogy a kedves vendéget ne érjék a nap bántó sugarai. A tuk-tuk bérlése azért is célszerű, mert a sofőr minden esetben kiáll a szálláshoz, a romok között arra megy, amerre mi kívánjuk, és még alkudozni is lehet vele. Egy tuk-tuk napi ára 10-12 dollár között van, és szerencsés esetben ebbe még némi idegenvezetés is beletartozik.

A romváros bejárata 6 kilométerre fekszik Siem Reaptól, itt kell megváltani a belépőjegyeket. Az Angkorba szóló belépőjegyek megvásárlásakor többféle lehetőség közül választhatunk. Ha valakinek sietős a dolga és csak egy napra szeretne ellátogatni a romokhoz, akkor napijegyet kell vennie, ami 20 dollárba kerül. A háromnapos, kedvezményes jegy ára 40 dollár, amelyhez igazolványkép is szükséges.

Az Angkorra szánt időtől függően több útvonal közül választhatunk, amelyek a megtekintésre leginkább érdemes templomokat fűzik össze. Azok számára, akik időhiány miatt csak néhány napot töltenek a templomok felfedezésével, két útvonal áll rendelkezésre, amelyeken a legfontosabb helyszíneket lehet felkeresni. Az úgynevezett kis kör egy 17 kilométer hosszú útvonal, amelyen a legfontosabb szentélyek (Angkor Thom, Ta Prohm, Baphuon, Bayon, Angkor Vat) helyezkednek el, a mintegy 30 kilométeres nagy körön pedig már kevésbé ismert, eldugottabb épületek (Banteay Srei, Preah Khan és Prasat Ta Som) is felfedezhetők. A tuk-tuk sofőrjének függvényében választható ezek elegye is, de egészen egyéni útvonalat is kérhetünk alkalmi vezetőnktől.