Aggtelek: extrém barlangtúra és farkasok

Vágólapra másolva!
Lámpás barlangtúrák, kirándulás lóháton a lovas vadőrök nyomában, erdei piknik, bringás ökotúra és vadvédelem az Aggteleki Nemzeti Park területén, ahol újra honos a farkas és a hiúz is.
Vágólapra másolva!

A karsztvidéken nem csupán a barlangvilág bűvöli el a látogatókat, hanem a nemzeti park területén található sziklás rétek, mély és hűvös szurdokvölgyek, ahol számos ritka növény és állatfaj él. A táj minden évszakban tartogat meglepetéseket, ezért a nemzeti park munkatársai ökotúrákat, valamint az Aggtelek és Jósvafő községek természeti és építészeti értékeit bemutató falusétákat is szerveznek.

Akik másfajta élményekre vágynak a nemzeti park területén hat különböző hosszúságú és témájú tanösvényt járhatnak be, ezen kívül lovagolhatnak, terepkocsikázhatnak, piknikezhetnek.

Szabó Ádám kutató, a Magyarországi Nagyragadozókért Alapítvány elnöke, munkatársaival együtt évek óta vizsgálja az Északi-középhegység területére visszatelepült farkasokat és hiúzokat. Munkájukról és a vizsgált erdőrészekről hirdetőtáblán tájékoztatják a turistákat, ha éppen ilyen megfigyelt kutatási területre lépnének be.

Elmondása szerint, az Aggteleki Nemzeti Park területén felbukkanhatnak a nagyragadozók, de azok csak és kizárólag a zsákmányállatokra jelentenek veszélyt, mert - mint mondja - az állatok saját szándékukból elkerülik az embert. A vizsgált faj nyugalmának érdekében, azonban a szakemberek azt kérik a kirándulóktól, hogy jelzett útvonalakról ne térjenek le, ne hagyjanak maguk mögött szemetet, és feleslegesen ne hangoskodjanak.

Barlangok

A vidék legnagyobb vonzerejét minden bizonnyal a közismert barlangok jelentik, jóllehet az egykori Gömör-Tornai karszt területén több mint ezer kisebb-nagyobb barlang található. Ezek mindegyike 1995-ben került föl a Világ Természeti és Kulturális Örökségének listájára. Legismertebb és leglátogatottabb közülük a Baradla, hazánk legnagyobb és legdíszesebb cseppkőbarlangja.

Az aggteleki illetve a vörös tói bejárattól indulva hat különböző hosszúságú és nehézségű túratípus közül választhatunk. Mindkét bejártnál látogatóközpont is üzemel, ahol mindenről bőséges információt kaphatunk. A térség további kivételes szépségű barlangja a Baradla szomszédságában elhelyezkedő gyógyhatásáról is híressé vált Béke, a jósvafői Vass Imre illetve a Bódva-völgyből kimagasló Rákóczi-barlang, amelyek néhány éve a nagyközönség számára is elérhetővé váltak.

Baradla-barlang

A karsztvidék legkedveltebb látványossága, amely nemcsak a térség de egyben hazánk legkiemelkedőbb paleológiai értéke. Az Aggtelek mellett található természetes bejárat már ősidők óta ismert, de az idegenforgalmi fejlesztéseket csak 1920-ban kezdték el.

Forrás: [origo]

A 30-as években készültek a barlangban ma is használatos több mint száz híd, illetve az elektromos hálózat is.

A barlangtúrákat szeptember 30-ig minden nap tehetnek a látogatók, sőt október minden szombatján is reggel 9-től este hatig. A Baradla-barlang páratlan szépségű és akusztikájú, hangversenytermében 50 ezer forintos terembérlet mellett barlangi esküvőket is bonyolítanak.

Túrák

Aggteleki rövidtúra során körülbelül 1 órás (1 km) túrát tesznek a látogatók a Baradla- barlang aggteleki szakaszán, majd a hangversenyteremben rövid zenehallgatáson vesznek részt.
A túra ára: 1900-2100 forint.

Vörös-tói túra egy kicsit hosszabb, időben és megtett távolságban is. Körülbelül 2.3 kilométert tesznek meg a kirándulók a Baradla-barlang vörös-tói bejáratától egészen a jósvafői kijáratig. Ez alatt közel két órát töltenek a barlang gyomrában. A túra útvonala követi a Styx-patak medrét.

Forrás: [origo]

A turisták néhány percet elidőznek a 19 méter magas Csillagvizsgálónál, amely az ország legmagasabb álló cseppköve. Ugyanígy megcsodálják az Óriások-termét is, ahol zenehallgatás közben meggyőződhetnek a terem páratlan akusztikájáról.

Barlangtúrákat szeptember 30-ig minden nap tehetnek a látogatók, sőt október minden szombaton reggel 9-től este hatig.
A túra ára: 1400-2500 forint