Barangolás Magyarország nemzeti parkjaiban

2007.09.28. 11:37

A Fertő-Hanság vidékén egész évben rengeteg program várja a látogatókat. Az Október 6-án reggel 8 és 11 óra között tartandó Nemzetközi Madármegfigyelő Napra például már most érdemes jelentkezni, nemcsak a színvonalas túravezetés és a különleges élmény miatt, hanem azért is, mert a nemzeti park területén található fogadókban igen olcsón 1-2000 forintért is megszállhatunk éjszakánként.

A madármegfigyelések helyszínei a Fertő szikes tó, a Nyirkai-Hany, a Győr-Gyirmót madármegfigyelő torony, illetve a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet területe.

Fertőrákos Püspöki-kőfejtő egy másik kedvelt program. Itt már a rómaiak is beüzemeltek egy kőfejtőt, ami egészen 1948-ig működött. Innen bányászták többek közt a bécsi városháza és a Stephansdom, építőanyagát is.

Forrás: nemzetipark.gov.hu

A kőfejtő és környéke kiemelkedő jelentőségű és egyedülálló geológiai, őslénytani, botanikai és kultúrtörténeti értékek őrzője. A botanikai ritkaságnak számító sziklai mellett olyan különleges értékek is megtalálhatók itt, mint az osztrák zsálya vagy a szirti ibolya.  Ezt a változatos környezetet és élővilágot egy új, a sziklai bengéről elnevezett tanösvény mutatja be a kirándulóknak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK