Barangolás Magyarország nemzeti parkjaiban

2007.09.28. 11:37

A hortobágyi pusztákon kora ősszel szintén a madárvonulás a legkedveltebb program. Magyarország egyik leglátogatottabb és legismertebb nemzeti parkjában október 13-án 14-én 19-én és 20-án a nemzeti park bemutatása után érdekes információkkal szolgálnak a park szakemberi az európai hírű madár-és daruvonulásról, majd a turisták saját szemükkel is megnézhetik a páratlan természeti jelenséget, a daruvonulást. 

A szakirodalom szerint a vonuló darvak napközben a nemzeti parkot övező mezőgazdasági területeken táplálkoznak. Késő délutántól gyülekeznek újra a pusztán, ahonnan naplemente idején nagy csapatokban húznak a hortobágyi halastavak irányába, ahol az éjszakát töltik.

A nemzeti park honlapjának beszámolója szerint a Finnországból szeptember második felében érkező madarak a komolyabb fagyok beköszöntéig a Magyarországon maradnak, majd Szicílián, illetve a Boszporuszon keresztül jutnak el észak-afrikai, tunéziai, szudáni telelő területeikre.

Forrás: nemzetipark.gov.hu

A Hortobágyon átvonuló darvak száma másfél évtized alatt néhány ezerről 50 -60 ezerre nőtt. Az eget betöltő hangos darucsapatok látványa minden szemlélő számára felejthetetlen élményt nyújt.

A programára mindössze 1500 forint, de a túrán csak előzetes bejelentkezéssel lehet részt venni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK