Barangolás Magyarország nemzeti parkjaiban

2007.09.28. 11:37

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén újonnan létrehozott Bakony-Balaton Geopark mintegy 1600 négyzetkilométeres területén számtalan egynapos túralehetőség kínálkozik.

Csupán véletlenszerűen válogatva ezek közül érdemes kiemelni a Bakony területén a Cuha-völgyet, a cseszneki vár alatt húzódó Kőmosó-szurdokot, a Római-fürdő látványos sziklaszorosát (Bakonynána), az úrkúti őskarsztot, és a Kab-hegy különleges hangulatú bazaltkarsztját.

Forrás: nemzetipark.gov.hu

A Balaton-felvidéken a tihanyi Lóczy Lajos tanösvény, a szigligeti Kamon-kő tanösvény, a Kékkútról induló Theodora tanösvény is szintén nyújt információkat a földtani érdekességek iránt érdeklődő túrázók számára. Ne feledkezzünk meg a Tapolcai-medence gyönyörű tanúhegyeiről vagy éppen a Monoszló határában található Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyről sem, amely a szélrózsa minden irányából gyalogosan is megközelíthető jelzett turistaösvényeken.

A legkisebbek kedvelt programja a Káli medencében található salföldi major, ahol őshonos magyar jószágokat tartanak tradicionális takarmányozási és állattartási módszerekkel, igen kellemes körülmények között. A gyerekek segíthetnek a ház körül, állatokat simogathatnak és etethetnek.

A 30-as korosztálynak ugyanilyen örömet okoz fekete István Tüskevár című regénye alapján készült film helyszínének felfedezése. A Diás szigeten még ma is áll Matula-kunyhó. ami ugyan csak nyár végéig látogatható, de érdemes észben tartani ezt a programlehetőséget, mert májustól minden kedden és csütörtökön újra indulnak a csoportok.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK