Tíz trükk olcsó repülőjegy vásárlására

Vágólapra másolva!
Korábban már többször írtunk arról, milyen szempontokat kell figyelembe vennie egy gyakorlott utazónak repülőjegy vásárláskor annak érdekében, hogy lehetőleg a legjobb árú jegyeket sikerüljön kifogni. Az ötletekből soha sem elég, ezért most újabb tíz jó tanácsot tárunk olvasóink elé.
Vágólapra másolva!

1. Jobb árakat kaphatunk repülőjegy vásárláskor abban az esetben, ha nem közvetlenül a kiszemelt légitársaságtól vesszük a jegyeket, hanem más forrás után nézünk. Egyes utazási irodák például sok esetben szerződésben állnak utazási irodákkal, amelyek egyénileg "kialkudott" feltételek alapján kapnak jutalékot a légitársaságtól. Érdemes figyelni az utazási irodák akcióit is, akár ezreket is spórolhatunk a repülőjegyen.

2. Különösen a diszkont légitársaságoknál igaz az állítás, - de a hagyományos légifuvarozók is hasonló rendszerben adják meg jegyáraikat - hogy ha nem ragaszkodunk szigorúan az indulási és érkezési időpontokhoz, kedvezőbb árfekvésű jegyeket találunk. Általánosságban elmondható, hogy akkor is kevesebbet kell leszurkolnunk jegyünkért, ha például - egy európai utazást figyelembe véve - az indulás időpontja szombatra a visszaúté pedig keddre esik, mintha mondjuk csütörtöktől vasárnapig, vagy hétfőig tervezzük az utazást.

3. A kiválasztott viszonyalton érdemesebb kevésbé ismert légitársaságot választani, sok esetben az árak is kedvezőbbek lesznek. Ez az állítás főként a hagyományos légicégekre lehet igaz, a fapadosoknál néha pont az ellenkezőjét tapasztaljuk.

4. Ha kiszemeltük célállomásunkat, nézzünk utána, hogy a helyi légitársaságok üzemeltetnek-e járatokat a kiindulási pontról! Ha például Budapestről repülünk mondjuk a finn fővárosba, könnyen lehet, hogy a Finnair helsinki járatára sokkal jobb árú jegyet sikerül találnunk, mint a hazai nemzeti légitársaság gépére. Érdemes keresgélni!

5. Ha hosszabb, több országot és várost érintő utazásra indulunk, ne ragaszkodjunk az eredeti tervben lévő sorrendhez, kezeljük rugalmasan a célpontokat. Ha például Dél-kelet Ázsiába készülünk, ne ragaszkodjunk feltétlenül a bangkoki leszálláshoz! Ha például Kuala Lumpurba, vagy Szingapúrba olcsóbban jutunk el, ne habozzunk megváltoztatni az útvonalat! A helyszínen az olcsó fapados járatokkal könnyen eljuthatunk bárhová a környéken.

6. Mindig legyünk tisztában a repülőjegy árának összetevőivel! Ezekről minden légitársaság honlapja bőséges tájékoztatást nyújt. Célszerű ismernünk jogainkat is, például milyen szolgáltatásokra tarthatunk igényt, ha törlik a járatot, vagy milyen összegű kártérítés jár a repülőgép jelentősnek minősített késésekor.

7. Hosszabb utazás alkalmával lehetőleg minél nagyobb repülőtéren szálljunk át! Így nemcsak a választható légitársaságok számát növeljük, hanem egy-egy adott útvonalra többféle kombinációt is összeállíthatunk magunknak, s végül kiválaszthatjuk az árban nekünk legmegfelelőbbet.

8. Érdemes utánanézni, hogy a kiválasztott úticélra mely légiszövetség tagjai kínálnak jegyeket. Előfordulhat, hogy például a Star Alliance-hoz tartozó Singapore Airlines Amszterdam Szingapúr járatára a vele úgynevezett code-share megállapodásban lévő lengyel LOT-nál kedvezőbb áron találunk jegyet. A code share azt jelentio, hogy mindkét légitársaság értékesíthet jegyeket ugyanarra a járatra, még akkor is, ha nem a saját repülőgépe közlekedik az útvonalon. Így fordulhat elő, hogy a Budapest-Amszterdam járatot a Malév, a KLM és a Northwest Airlines közösen üzemelteti.

9. Szintén olcsóbb lehet a kiválasztott repülőjegy, ha az adott légitársaság rendelkezik úgynevezett e-ticket szolgáltatással, azaz a repülőjegyet elektronikus úton, e-mailben kapjuk meg, s nem kell mást tennünk vele, mint kinyomtatni és ezzel jelentkezni a beszállításnál. Ilyenkor a légitársaság a jegykiállításon tud spórolni, hiszen nem kell a jegyek előállításával és kinyomtatásával vesződnie, az utasok számára pedig kényelmes megoldás, ráadásul a jegyek is olcsóbbak így.

10. Vásárlás előtt mindig hasonlítsuk össze a kiszemelt útvonalra szóló legelső ajánlatot más forrásokkal. Erre kitűnő megoldás lehet az úgynevezett aggregátor oldalak használata. Ezeken elég csak megadnunk a kiindulási és érkezési repülőtér nevét, valamint az utazás időpontját, s máris több száz ajánlat közül válogathatunk. Az egyik legjobb ilyen szájt az amerikai kayak.com.