Ingyenes múzeumok Franciaországban

Vágólapra másolva!
Népszerű ötlettel állt elő a francia kulturális minisztérium, ugyanis bejelentették, hogy fél éven át néhány múzeumba ingyenesen léphetnek be a látogatók. Az akciótól azt remélik a szervezők, hogy így nagyobb számú és vegyesebb összetételű közönség keresi majd fel a tárlatokat, de akadnak kétkedők is.
Vágólapra másolva!

Az akció hivatalosan csak január 1-jén kezdődik, de a francia kulturális miniszter, Christine Albanel bejelentését követően máris hatalmas az érdeklődés. A programban összesen 14 franciaországi múzeum vesz részt, köztük a párizsi Guimet, az ázsiai művészetek múzeuma, a középkori gyűjteményeket felvonultató Cluny-i múzeum, vagy a tudományos újdonságok és felfedezések múzeuma, az Arts et Metiers. Az említett három múzeumba 9 és 11 euró közötti áron lehet megváltani jelenleg a belépőjegyeket - írja az ABC News.

A múzeumok ingyenessé tétele egyébként Nicolas Sarkozy elnök májusi kampányának is témája volt, és a francia közéletben azóta is vita tárgyát képezi a javaslat. A kritikusok szerint ez egy meglehetősen felszínes megoldás a kultúra népszerűsítésére. A kulturális miniszter, aki kezdetben maga is szkeptikus volt a kezdeményezéssel kapcsolatban, végül jóváhagyta az ötletet és majd a tapasztalatok fényében döntenek az akció kiszélesítéséről.

A fő kérdés, hogy miként lehet az emberek kultúra iránti vágyát növelni, főleg azokét, akik korábban nem voltak aktívak ezen a területen - mondta Albanel. A miniszter asszony azt is hozz átette, hogy vizsgálják: ingyenessé tegyék-e az egyik leglátogatottabb franciaországi múzeumot, a Versailles-i palotát.

Az ingyenes belépés egyébként csak az állandó kiállításokkal rendelkező múzeumokra lesz érvényes, az ideiglenes kiállításokra nem. Ennek ellenére néhány neves múzeum, például az impresszionista festők műveit bemutató Musée d'Orsay is, ahol kísérletképpen a hét egy napján a 18-25 év közötti fiatalok ingyen tekinthetik meg a kiállításokat. A múzeumba egy teljes árú jegy egyébként 11 euróba kerül. A legnépszerűbb franciaországi múzeum, a Louvre már korábban bevezette, hogy péntekenként ingyen léphetnek be a múzeumba a fiatalok.

A francia kezdeményezés nem ismeretlen Európában. Több ország már évekkel ezelőtt hasonló akcióba kezdett. Nagy-Britanniában például 2001 óta ingyenesen tekinthetők meg egyes múzeumok, s ennek eredményeként közel 30 millióval nőtt a múzeumlátogatók száma.


A Guimet múzeum Párizsban

Az Egyesült Államokban is van hasonló példa, a repülés és űrkutatás világával foglalkozó washingtoni Smithsonian Múzeum és a nemzeti állatkert szintén ingyenes. A Smithsonian honlapja szerint az elmúlt évben 23,2 millió látogató kereste fel a múzeumot.

A francia kezdeményezés egyik legfőbb kritikusa Francoise Benhamou, a Sorbonne egyetem közgazdász professzora, akinek a kulturális élet finanszírozása a szakterülete. A professzor szerint a terv azért rossz, mert a francia múzeumlátogatók már eddig is ingyenesen kereshették fel a legtöbb múzeumot, ugyanis szinte mindegyik intézményben voltak már speciális akciók, ingyenes órák, vagy napok (a magyarországi múzeumok éjszakája rendezvényhez hasonlóan), amikor aki akart, ellátogathatott ezekbe a múzeumokba. Benhamou úgy gondolja, hogy az ingyenes múzeumok elsősorban a külföldi turistáknak kedveznek majd, ezáltal viszont csökkenne az idegenforgalomból származó bevétele az országnak. A Louvre esetében például a látogatók kétharmada nem francia állampolgár.

A professzor elveti azt az érvet is, hogy az ingyenes belépőjegyek nagyobb számú, múzeumokba egyébként nem járó embert csábítanának a tárlatok megtekintésére. E helyett inkább azt javasolja, hogy az intézmények többféle jegyárat vezessenek be a diákok, a munkanélküliek részére, vagy éppen a gyakori múzeumlátogatók számára, akikre biztosan számíthatnának az intézmények.