Everest régió kezdőknek és haladóknak

Vágólapra másolva!
Nepál, a több ezres magasságban élő serpa nép lenyűgöző hazája nemcsak a legfelkészültebb hegymászóknak adhat életre szóló programot, hanem hétköznapi embereknek is. Az alábbiakban a nepáli Everest régió néhány útvonalát mutatjuk be, és kitérünk arra is, milyen körülmények várnak ránk a Föld legmagasabb hegyei közt. 
Vágólapra másolva!

Katmanduból, Nepál fővárosából két módon lehet továbbmenni az alábbi népszerű úti célok, a Kala Pattar és az Everest alaptábor, a Gokyo hegy és a Cho La hágó, valamint az Island Peak felé: repülővel vagy földi úton.

Ha az utóbbit választjuk, akkor egyrészt választhatjuk a buszos megoldást, ahol először el kell valahogy érni Jirit, az utolsó falut az út végén. Jiri körülbelül 14-16 napi járásra található a Gokyo régiótól. Ha a gyaloglást választjuk, Nepál egyik legbujább növényzetű és legcsodálatosabb alföldjén sétálhatunk keresztül. Másrészt két magasabb hágón kell átmenni, ahonnan gyönyörű a kilátás minden irányban. Így mire a Khumbu völgybe érünk, már sokkal jobban akklimatizálódunk a magassághoz. Harmadrészt a hajdani expedíciók útvonalát követjük. Számos történet szól az ösvényről, amelyeket izgalmas feleleveníteni. Ha hazaérünk, eldicsekedhetünk a többieknek, hogy ugyanazon az úton haladtunk, amelyen a korábbi expedíciók.

A Lukláig tartó repülőutat a világ egyik legizgalmasabbjának tartják. A kis, 20-25 fős gépek kora reggel indulnak, mert csak akkor tiszta az idő, és nem sokkal a Himalája hegyei felett repülnek. Egy szűk óra múlva érkeznek Luklába, ahol a hegyek közt egy rövid és meredek aszfaltcsíkon landolnak. Innen már csak gyalogosan lehet közlekedni. A falu - akklimatizációval együtt - összesen körülbelül 10 napi járásra helyezkedik el az Everest alaptábortól, és 8 napra a Gokyo csúcstól, ebből 2 napi járásra található Namche Bazar (3470 m), a serpa nép kereskedelmi központja. Rangjához méltóan itt lehet beszerezni minden, a túrázáshoz szükséges felszerelést. Namche Bazarban mindenképpen érdemes egy kis időt eltölteni és akklimatizációs túrákat tenni, például a közeli Khumjungba, amely mellett az Everest View Hotel ötcsillagos szállóból nézik a gazdag turisták az Everestet és az Ama Dablamot. Namche Bazar után a völgy kettéágazik Gokyo és Dingboche faluja felé. Utóbbiból mehetünk a Kala Pattar és az Everest alaptábor vagy az Island Peak felé. Most ezeket az útvonalakat mutatjuk be.

1, Kala Pattar és Mount Everest alaptábor

Mindenki hallott már a Föld legmagasabb hegyéről, a Mount Everestről (8850 m), ezért az alaptáborához vezető útvonal nagyon népszerű. Ráadásul - bár nem könnyű, de - teljesítheti az, aki aktívan él és jó erőnlétnek örvend. A Föld egyik legszebb, de nem a legnehezebb útvonala, amelyet évente sok ezer túrázó jár végig. A gyalogtúra olyan vállalkozóknak ajánlott, akik mentek már a saját lábukon 2500-3000 méter magasra és kitartást igénylő sportot űznek. Teljesítéséhez nem kell semmilyen speciális felszerelés, vagy sziklamászó ismeret.

Forrás: [origo]
A túra térképe

Namche Bazarból körülbelül 4 nap alatt lehet eljutni Gorak Shepbe (5180 m). A Khumbu völgyben vezet az út, amelyen előtűnik a Himalája egyik legszebb csúcsa, az Ama Dablam (6848 m). Tiszta időben a völgy végében az Everest is látható. A fenyőerdőben haladó széles ösvényen közlekednek a világ legmagasabb hegyére igyekvő hegymászók és az expedíciók felszereléseit cipelő jakkaravánok is. A következő falu, Tengboche (3860 m) buddhista zarándokhely, itt található a régió egyik legnagyobb kolostora. A települést elhagyva később az út során az erdők egyre inkább elmaradnak és helyüket kietlen, sziklás, magashegyi táj veszi át. Az úton mani kövek, a helyiek szent építményei láthatók, amelyek a hagyomány szerint csak akkor hoznak szerencsét, ha balról kerülik meg őket. Dingbochéból (4410 m) déli irányba tiszta időben tökéletes a kilátás a Thamserku (6618 m) és a Kang Tega (6783 m) hegyekre. A következő település Pheriche (4280 m), ahol Namche Bazar után a régióban az utolsó és egyetlen felszerelt, európai orvosok által üzemeltetett orvosi rendelő található.

Tovább haladva felfelé az úton a pompás látványt a szélben játszó tarka imazászlók színesítik. Emellett nagyon sok apró szentély emlékeztet a Mount Everest környékén életüket vesztett hegymászókra. Gorak Shep három menedékháza az utolsó emberi építmények a Mount Everest felé. Innen körülbelül másfél-két óra alatt lehet elérni a Kala Pattar 5600 méteres csúcsát, ahonnan körbenézve mesésen sorakozik előttünk az Everest, a Pumori (7138 m), a Nuptse (7861 m), a Lhotse (8501 m), a Lhotse Shar (8393 m), valamint az Ama Dablam és a Thamserku.

Forrás: [origo]

Ugyancsak Gorak Shepből lehet elérni az 5360 méteren található Everest alaptábort 2,5-3 óra alatt. A tábor sátrai a Khumbu jégesés előtt sorakoznak. Fontos tudni, hogy innen nem lehet látni az Everest csúcsát, mivel azt eltakarja a gerinc. A táborba vezető út a Khumbu gleccser melletti morénán és a hordalékkal fedett gleccseren vezet felváltva, ezért a túra nem könnyű.

2, Gokyo és Cho La hágó

A Gokyo csúcs (5483 m) megmászása után a Cho La hágón (5368 m) át egy kört leírva visszatérhetünk Namche Bazarba, tehát egy önálló utat tehetünk, vagy a hágó után Pheriche felé elérhetjük a Kala Pattart, majd az Everest alaptábort - vagyis kombinálhatjuk a két utat. A Gokyo megmászása az előzőekhez hasonló, jó kondíciót feltételez.

Forrás: [origo]

Namche Bazart elhagyva Dole (4200 m) serpa település felé vezet az út. Kis kitérővel útba ejthetjük Khumjungot (3780 m) is, ahol megnézhetjük a helyi kolostort. Az út körülbelül 4 napig tart Gokyo faluig, amelynek során a völgyben lefelé a Kang Tega, felfelé pedig a Cho Oyu (8201 m) pompás látványában gyönyörködhetünk. Gokyo faluból körülbelül 2-3 óra alatt lehet eljutni a legnagyszerűbb kilátópontig, amely nem a Gokyo csúcsa. A túrázók 99 százaléka nem a csúcsra, hanem az 5360 méter magasan található kilátóponthoz megy. A csúcstámadás és a visszaérés a faluba egy napot vesz igénybe, majd a Cho La hágón át juthatunk el Lobuchéba. Gokyo falutól Lobuchéig három nap az út.

3, Island Peak (Imja Tse)

Egyike a körülbelül 40 nepáli, csak engedéllyel megmászható trekking csúcsnak. Az Island Peaket (6189 m) előszeretettel választják azok a túrázók, akik próbára akarják tenni technikai felkészültségüket, a hegy ugyanis középfokú hegymászótudást igényel. Vagyis a hegy bevétele már nem túra, hanem hegymászás. Emellett az Everestre készülők is gyakran készülnek fel és akklimatizálódnak az Island Peaken. A trekking - nehézségéből adódóan - közel sem annyira népszerű, mint a Kala Pattar. Megmászásához - többek között - csúcsengedély, hágóvas és jégcsákány szükséges.

Forrás: [origo]

Könnyen megközelíthető, alaptáborát Namchéból 4-5 nap alatt lehet elérni. Dingbochéig ugyanaz az út vezet, mint a Kala Pattarra, onnan pedig egy nap alatt lehet eljutni Chukungba, az Island Peak előtti utolsó faluba. Innen további egy nap alatt lehet elérni egy gleccser moréna tetején haladva az alaptábort. Ha az éjszakát az alaptáborban töltjük, akkor onnan két nap alatt lehet elérni a csúcsot. Ha az alaptábortól 2 és félórányira lévő magastáborban alszunk, akkor egy kora hajnali indulással a hegyek mögül felkelő nap fényeit már a csúcson élvezhetjük. Az Island Peak az utolsó hegy a Lhotse (8501 m) előtt. A 6189 méteres csúcsán állva megdöbbenve tapasztalhatjuk, hogy még mindig eltörpülünk a fölénk magasodó Lhotse alatt.