Hogyan utazzunk gyermekkel?

Vágólapra másolva!
A legtöbb kisgyermekes szülő úgy gondolja, hogy az utód születése után néhány évig se nyaralás, se utazás, mert egy ilyen esemény túl sok hercehurcával és kényelmetlenséggel jár. Ezt a tévhitet szeretnénk eloszlatni néhány olyan jó tanáccsal, amiket, ha betartunk, gyermeknek és szülőnek is könnyedebb lesz az utazás.
Vágólapra másolva!

Indulás előtt

Szinte nincs is olyan hosszabb, vagy rövidebb repülőút, ahol ne találkoznánk legalább egy, az utat végigüvöltő kisbabával, s ilyenkor mindig megfogadjuk, hogy nincs az a pénz, amiért hasonló helyzetben útra kelnénk. Ugyanakkor néha napján üdítő kivételekkel is lehet találkozni, amikor őszinte csodálatunkat váltja ki, a babakocsit toló és mellette még két porontyot is terelgető fiatal hölgy, aki férjével láthatóan nagyobb kiruccanásra érkezett.

Ma már számtalan olyan útikönyv is létezik, amelyek a gyerekes utazások megkönnyítése érdekében íródtak és ezek némelyike kifejezetten hasznos és praktikus tanácsokkal szolgál olvasóinak. Közülük is talán leginkább használható a Rough Guide sorozat egyik kötete, amelyből most a Guardian segítségével adunk néhány jó tanácsot olvasóinknak.

A legfontosabb talán, hogy amennyiben első alkalommal készülünk nagyobb távolságra, lassabb ütemű utazásra készüljünk, mint egyébként. Ha egynél több helyet szeretnénk felkeresni, mondjuk egy körutazás alakalmával, gondosan mérlegeljünk, hogy mennyit bírunk naponta időtartamban és távolságban egyaránt. Ne akarjunk egy mediterrán városban napi három múzeumot felkeresni, úgyis képtelenség. Tervezzünk be inkább csak egyet és azt kényelmesen járjuk végig, sok pihenéssel. Így kevesebb csomagot kell magunkkal vinni, ha pedig aznap épp rossz az időjárás, egy kimaradt helyet könnyebb bepótolni másnap, mint hármat.

Indulás előtt készítsünk akár saját kezűleg is egyfajta azonosító kártyát a baba számára, amelyen a legszükségesebb adatok, illetve a baba orvosának neve és elérhetősége is szerepel. A legtöbb esetben egy ilyen kártyára egyáltalán nem lesz szükség, de, ha bármi történik a szülőkkel, nagy hasznát lehet venni. A kártyán érdemes feltüntetni a gyermek esetleges allergiáit is.

A nyaralóhely kiválasztását megkönnyíti, ha mér az utazás tervezésekor utazási irodához fordulunk, vagy az irodák honlapjait böngésszük, mert manapság már számtalan olyan nyaralóhelyet, szállodát vagy egyéb megoldást találhatunk, amelyet kifejezetten gyermekes családok részére alakítottak ki. A szállodák többségénél létezik speciális családi ajánlat, amely akár olcsóbb szobaárakat, akár a gyermekek részére ingyenes étkezést jelenthet. Azoknál a szállásoknál, ahol az árban nem szerepel a reggeli, a gyermekek részére legtöbbször csak pénzkidobás kifizetni a teljes árú reggelit, hiszen ekkora adagokat úgysem tudnak megenni. Próbáljunk meg ingyenes gyerekadagot kérni, sok helyütt megteszik ezt a szívességet.

A Földközi-tengeri üdülőhelyeken lévő szállodákban - a magasabb kategóriájúakban elsősorban - létezik úgynevezett Kölyök Klub, ahol elvileg naponta több órán keresztül foglalkoztatják a gyerekeket. A legtöbb helyen a gyakorlatban ez annyit jelent, hogy egy csomó gyerek ücsörög egy tévé előtt és egy óvónő vigyáz rájuk. Ha a gyereknek is élvezetes nyaralást szeretnénk, indulás előtt kérdezzünk rá, hogy hány gyermekkel foglalkoznak egy ilyen csoportban, kor szerint elkülönítik-e őket, vagy a kétéves együtt kell, hogy játsszon az ötévessel, és hogy milyen elfoglaltságot kínálnak a piciknek. Ha a feltételek közül akár csak egyik is hiányzik, keressünk más megoldást!

Sok kényelmetlenségtől kímélhetjük meg magunkat, ha előre foglalunk szállást, legalább az érkezés utáni első éjszakákra. Babakocsival és csomagokkal még egy ismerős városban is problémás szállást találni, nemhogy egy ismeretlenben. A repülőjegyek lefoglalásakor pedig célszerű jelezni a légitársaságnál, hogy hány gyermekkel utazunk és ők milyen idősek, mert ez nemcsak a repülőjegy árában jelent kedvezményt, hanem a fedélzeten is külön elbánás jár a kisgyermekeknek.

Ha a kiszemelt országba való belépéshez vízumra van szükségünk, ez legtöbbször a gyermekekre is érvényes, sőt a gyerekvízumért ugyanazt az összeget kell leszurkolnunk, mint a felnőttek esetében. A budapesti nagykövetségeken általában nem muszáj a gyerekeket is magunkkal vinni az ügyintézéshez, elegendő csak az útlevél, igazolványkép, a kitöltött vízumkérő lap és a lefoglalt repülőjegy.

Az előkészületek során érdemes felkészíteni a piciket arra, hogy mire is számíthatnak. Nézegessük a térképet együtt, mutassuk meg neki, milyen állatok élnek a kiszemelt országban, olvassunk neki a helyről.

Út közben

Ha már a repülőtéren igénybe szeretnénk venni segítségét, az online jegyfoglaláskor, vagy az utazási irodában már ezt is jelezhetjük. A segítséget általában nem a légitársaság, hanem a repülőtér biztosítja, és legtöbbször a személyzet leterheltségétől függ a segítség mértéke. A egyedül utazunk több gyermekkel, prioritást élvezünk.

Indulás előtt feltétlenül nézzünk utána a fedélzetre vihető poggyászok korlátozásáról szóló legfrissebb szabályokat. A folyadékok, krémek, zselék és kenőcsök tiltása a bébiételekre, babakenőcsökre is vonatkozik, előbbiekből 100 ml a megengedett mennyiség, valamint a gyermekek számára felírt gyógyszerek és ételek is kivételt képeznek: tejből és bébiételből általában 400 ml vihető fel a fedélzetre, de csak akkor, ha ezek átlátszó üvegben vannak.

Forrás: [origo]

A legtöbb légitársaságnál ma már lehetőségünk nyílik az online beszállókártya-foglalásra. Ezzel nemcsak időt takaríthatunk meg, de megspórolhatjuk a repülőtéri sorban állást is, sőt sok cégnél a csomagok feladását is elintézhetjük előre.

A repülőgép kabinjának száraz levegője miatt a velünk utazó gyermekeknek biztosítani kell a folyamatos folyadékellátását. A babák sokszor nehezen viselik, hogy repülés közben - a magasság változásakor - bedugul a fülük, ami a kisebb hallójáratok miatt sokkal fájdalmasabb mint a felnőtteknél. Ezt úgy kerülhetjük el, ha masszírozzuk a gyermek fülét és rendszeres időközönként enyhén megnyomjuk a fülcimpákat. Felszállás és landolás közben pedig itassunk velük valamit, vagy adjunk nekik szopogatni valót.

Nyaralás közben

A legtöbb szálloda és panzió sajnos nem kifejezetten gyermekbarát, már ami a szobák kialakítását illeti. Mi ezzel annyit tehetünk, hogy igyekszünk minél jobban kiszűrni a lehetséges veszélyforrásokat: mozgó, lötyögő, rossz minőségű szoba és fürdőszobabútorok, bizonytalan erkélykorlátok stb. Ilyen esetben azonnal kérjünk másik szobát a recepciótól.

Érdemes listát készíteni arról, hogy különböző időjárási körülmények esetén milyen elfoglaltságot kínáljunk a gyerekeknek. Ha több gyermek is van velünk, mindegyiknek mutassuk meg a listát, hogy válasszanak.

Ha például gyalog-, vagy biciklitúrát tervezünk a programba, sose felejtsük el, hogy az útvonalba olyan helyek is legyenek, amelyek a kicsiket érdekelhetik és mindig a legkisebb gyermek kapacitásához igazítsuk a programot. Próbáljunk olyan útvonalat választani, ahol a táj gyakran változik: a játszadozásra alkalmas vízpart és az állatok megfigyelésének lehetősége külön jó. Ne felejtsük el ugyanakkor, hogy ha a gyermek nem saját maga hajtja a biciklit, hanem háti hordozóban, vagy gyermekülésben utazik, fokozottan kell védeni a naptól és a hőmérséklettől.